Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rujana Jeger

Hod po rubu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 06/2012.
  • 225 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533034904
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Novu zbirku kolumni Rujane Jeger pod nazivom "Hod po rubu" karakteriziraju, kao i u prethodnim knjigama, izvrsna zapažanja (ponekad bolno iskrena), inteligencija, ali i lepršavost. No ono što autoricu izdvaja od drugih kolumnistica je izvanredna duhovitost i, posebno, autoironija… jer kada piše o sebi, a to čini često, uvijek je to s odmakom i u duhovitom kontekstu. Kako je kritična prema svima oko sebe – suprugu, baki, majci, prijateljima (čestim „junacima“ svojih tekstova) – još je kritičnija prema samoj sebi.

Bilo da Rujana piše o prihvaćanju starenja, o pravu žene na odabir, o odlasku u bolnicu, o neprežaljenoj ljubavi svoje bake, poslu, braku, šminki ili o umjetnoj oplodnji, čitatelj(ica) je uhvaćen(a) u koloplet „razuma i osjećaja“, svojevrsni ples na žici, žanrovski hod po rubu, u kojem nema vremena ni za trenutak opuštanja, preskakanja rečenica ili misaonog lutanja. Zanimljivo je da u kolumnama nadilazi formalna ograničenja takvog pisanja pa su to vrlo često briljantne priče, povezane likovima koji se nanovo pojavljuju, zbog čega se, kako je napisala Andrea Zlatar, njezine zbirke kolumni mogu čitati i kao roman u nastavcima.


Rujana piše duhovito, mudro i ležerno, otvarajući čitateljici i čitatelju bezbroj prozorčića i ključanica kroz koje se prilično dobro vidi da svijet nije ni uzak ni skučen, nego mjesto u kojem je moguće biti sto posto svoja – i preživjeti. Zato se uvijek ugodno iznenadim kad se sjetim da Rujana Jeger živi (i piše) ovdje, u Hrvatskoj. S njezinim tekstovima i ova je zemlja malo zabavnije i hrabrije mjesto, svakako pametnije i puno više seksi. Olja Savičević Ivančević

Život stvara cirkuse, ostavlja krš i lom, ponekad konfete. A Rujana ima veliku, djelotvornu, iskrenu, pametnu i nadasve prpošnu metlu kojom mete sve. Od prirodnih plinova utrobe naše, karcinoma svagdašnjih, genoma do seksualnih, ubojitih nakaza, ljubavnih geometrijskih tijela i stvari koje drugi od nas očekuju, a mi im ih sadistički uskraćujemo… Sjajni tekstovi bez migoljenja i pompe. Samo situacije u kojima se zaglavljujemo poput gladnih miševa u mišolovkama. I Rujana koja progovara bez dlake na jeziku. Ljudski. Samo bez vukova.
Ivana Šojat-Kuči


***

Rujana Jeger rođena je kao Rujana Drakulić, u Zagrebu 1968. godine koja je promijenila svijet. Nešto kasnije, našla se u Centru za obrazovanje u kulturi i umjetnosti gdje je stekla zvanje „suradnika u sredstvima javnog informiranja“ (što god to značilo), da bi potom ničim izazvana 1996. diplomirala arheologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Autorica je romana "Darkroom" te dviju zbirki kolumni, "Posve osobno" i "Opsjednuta". Nema ni jednoga radnog dana u radnoj knjižici pa će vjerojatno još dugo morati pisati. Kada ne piše, čita. Živi sa suprugom i dvjema kujama u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –