Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirko Ilić Rujana Jeger Slavenka Drakulić

Moje mjesto pod suncem

  • Nakladnik: Fraktura
  • 09/2021.
  • 26 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538398032
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi – i eto slikovnice 'Moje mjesto pod suncem'“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger.

Moje mjesto pod suncem” je program socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Cilj programa je prekinuti krug siromaštva u kojemu se djeca nalaze time što će im program omogućiti aktivnosti koje su nužne za njihov razvoj, a koje im njihovi roditelji ne mogu priuštiti. Program provodi udruga centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) iz Rijeke u suradnji s mnogobrojnim volonterima i donatorima.

U  listopadu 2020. godine udruga je započela s nacionalnom donatorskom kampanjom s ciljem sakupljanja sredstava za uređenje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva. Prostor je ustupilo Sveučilište u Rijeci, a cilj je sakupiti 1,2 milijuna kuna za potpunu adaptaciju i uređenje prostora od 380 kvadratnih metara. Kampanji se pridružio i poznati hrvatsko-američki dizajner Mirko Ilić, koji je autor loga kampanje te koji je, zajedno sa Slavenkom Drakulić i Rujanom Jeger, pripremio slikovnicu “Moje mjesto pod suncem”, s ciljem sakupljanja sredstava za kampanju.

Autori slikovnicu opisuju kao „slikovnicu za djecu i odrasle“, a zasnovana je na motivu „superheroja“, loga kampanje, koji u slikovnici poprima razne izraze kako bi dočarao vrijednosti riječi kao što su hrabrost, mašta, pravednost, jednakost... sve ono što je cilj programa "Moje mjesto pod suncem" – sustavnim radom s djecom ispod ruba siromaštva pomoći im da izrastu u zrele, neovisne, suosjećajne i odgovorne pojedince. Osim našoj i međunarodnoj javnosti poznatih autora ove slikovnice koji su se upustili u njima do sada nov medij, zanimljiv je i njezin koncept. Reći će autori, ovdje je „riječ o nekoj vrsti slagalice gdje svaki crtež odgovara bilo kojoj rečenici“, tako da ona „potiče djecu da postavljaju pitanja, a odrasle da im, uz pomoć crteža, ponude uvjerljive i za njih razumljive odgovore“.

Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je kampanji “Moje mjesto pod suncem”.

Mirko Ilić, rođen je u Bosni 1956. godine. U Europi je ilustrirao i uređivao postere, knjige i stripove, među ostalim. U SAD stigao 1986. te je vrlo brzo angažiran u brojnim uglednim američkim i svjetskim magazinima i novinama. Godine 1991. Time ga imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa. Godine 1995. osnovao je studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice, Mirko Ilić Corp.

Primio je brojne nagrade, a njegovi su radovi prisutni u zbirkama institucija poput Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, dok MoMA u New Yorku posjeduje 38 njegovih dizajnerskih djela u svojoj kolekciji. Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju polaznicima magistarskih studija School of Visual Arts u New Yorku. Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, postavljena više od sto puta u zemljama diljem svijeta. 

Mirko Ilić je koautor sljedećih knjiga zajedno sa Stevenom Hellerom: “Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design With” (North Light Books, USA, 2001); “Handwritten” (Thams & Hudson, UK, 2004); “The Anatomy of Design” (Rockport, USA, 2007); “Stop, Think, Go, Do” (Rockport, USA, 2011); “Lettering Large: The Art and Design of Monumental Typography” (The Monacelli Press, USA, 2013); “Presenting Shakespeare: 1,100 Posters from Around the World” (Princeton Architectural Press, USA, 2015); “Head to Toe: The Nude in Graphic Design” (Rizzoli, USA, 2018). Isto tako, koautor je sljedećih knjiga s Miltonom Glaserom: “The Design of Dissent“ (Rockport, USA, 2005) i “The Design of Dissent, Expended Edition“ (Rockport, USA, 2017).

Slavenka Drakulić, novinarka i spisateljica, rođena je u Rijeci 1949. Objavila je trinaest knjiga, a neke od njih prevedene su na više od dvadeset jezika. U izdanju američke izdavačke kuće Pen­guin izašlo joj je šest naslova. U publicističkim knjigama uglavnom se bavi svako­dnevicom u socijalizmu, a poslije 1989. i ratom. Njezina prva publicistička knjiga "Smrtni grijesi feminizma" (1984.) jedan je od prvih priloga feminizmu u bivšoj Jugoslaviji. Uslijedili su publicistički naslovi "Kako smo preživjeli", "Oni ne bi ni mrava zgazili", "Tijelo njenog tijela" i "Basne o komunizmu".

U književnim djelima Slavenka Drakulić okrenuta je ženskom tijelu, bolesti i traumi, propitujući i živote kreativnih žena koje su živjele s poznatim umjetnicima. Objavila je romane "Hologrami straha", "Mramorna koža", "Kao da me nema", "Božanska glad", "Frida ili o boli", "Optužena", "Dora i Minotaur" te "Mileva Einstein, teorija tuge". Izdavačka kuća Profil objavila je njezine Sabrane eseje i Sabrane romane.

Živi na relaciji Hrvatska – Švedska. Objavljuje članke, kolumne i političke komentare u domaćim i stranim novinama i časopisima, među kojima su The Nation, The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, Neue Zürcher Zeitung i Eurozine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –