Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavenka Drakulić

Frida ili o boli

  • Nakladnik: Fraktura
  • 06/2024.
  • 192 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533587370
  • Cijena: 14.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedna od najvećih slikarica 20. stoljeća, jedinstvena Frida Kahlo, cijeli je svoj život trpjela neumoljivu, kroničnu bol koja joj je odredila i život i umjetnost. Slavenka Drakulić dala je glas toj boli u ovom romanu, prevedenom na mnoge svjetske jezike i hvaljenom zbog jedinstvenog pristupa Fridinoj biografiji. U autoričinu fokusu nije bila faktografija bolesti i ozljeda koje su izazvale Fridinu bol, nego njezina sposobnost da svojim slikama izrazi bol, da izvorni jezik boli koji se svodi na stenjanje, krik i urlik "prevede" na umjetnost.

Onako kako je Frida Kahlo tjelesnu patnju pretvorila u slike, tako je Slavenka Drakulić tu bol i te slike pretvorila u književnost, oblikujući Fridin život u romanesknu meditaciju o karakteru jedne kronične patnje i kreativnosti, ali i o opsesivnoj ljubavi prema slikaru Diegu Riveri zbog kojega je Frida trpjela i drugu vrstu boli.

"Frida ili o boli" roman je u kojem je Slavenka Drakulić majstorski formulirala dubinu Fridine usamljenosti, njezinu neprestanu borbu s vlastitim tijelom, vizionarsku snagu njezine umjetnosti, svjetlo i tamu ljubavi, hrabrosti i prkosa žene koja je našla način da svaku izdaju i svaki hendikep koji joj je sudbina podvalila pobijedi svojom svevremenskom umjetnošću.


Frida Slavenke Drakulić filigranski točno prikazuje život proveden u boli i posljedicama te boli. Slavenka Drakulić izuzetno je uspjela prenijeti život i misli Fride Kahlo. U pripovijedanju u kojem se izmjenjuju prvo i treće lice bile bi očekivane poteškoće u praćenju tijeka knjige, ali kad jednom uđete u taj narativ, postaje lako uočiti razliku između promatrača i promatranja.

Putovanje na koje nas Drakulić vodi nije jednostavno jer ulazi duboko u središte napaćene duše.

Za one koji istinski cijene umjetnost Fride Kahlo, Frida ili o boli nudi uvid u njezin rad i život koji će vam dati još dublje razumijevanje onoga što ju je uopće nagnalo da stvara. Ne događa nam se često tako jasan i točan pogled u um jedne od najvećih svjetskih umjetnica, ali ova knjiga čini upravo to.

Richard Marcus, uz britansko izdanje

Slavenka Drakulić, novinarka i spisateljica, rođena je u Rijeci 1949. Objavila je trinaest knjiga, a neke od njih prevedene su na više od dvadeset jezika. U izdanju američke izdavačke kuće Pen­guin izašlo joj je šest naslova. U publicističkim knjigama uglavnom se bavi svako­dnevicom u socijalizmu, a poslije 1989. i ratom. Njezina prva publicistička knjiga "Smrtni grijesi feminizma" (1984.) jedan je od prvih priloga feminizmu u bivšoj Jugoslaviji. Uslijedili su publicistički naslovi "Kako smo preživjeli", "Oni ne bi ni mrava zgazili", "Tijelo njenog tijela" i "Basne o komunizmu".

U književnim djelima Slavenka Drakulić okrenuta je ženskom tijelu, bolesti i traumi, propitujući i živote kreativnih žena koje su živjele s poznatim umjetnicima. Objavila je romane "Hologrami straha", "Mramorna koža", "Kao da me nema", "Božanska glad", "Frida ili o boli", "Optužena", "Dora i Minotaur" te "Mileva Einstein, teorija tuge". Izdavačka kuća Profil objavila je njezine Sabrane eseje i Sabrane romane.

Živi na relaciji Hrvatska – Švedska. Objavljuje članke, kolumne i političke komentare u domaćim i stranim novinama i časopisima, među kojima su The Nation, The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, Neue Zürcher Zeitung i Eurozine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –