Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirko Ilić

Iz povijesti ljudske gluposti

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • Ilustracije: Mirko Ilić
  • 11/2016.
  • 88 str., meki uvez
  • ISBN 9789537746292
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Već na spomen Mirka Ilića i strip grupe „Novi kvadrat“ imalo upućenima u povijest hrvatskog stripa odmah će sve biti jasno. Ilić, frontmen ove kultne strip grupe koja je promijenila poimanje i odnos javnosti prema stripu, do tada kod nas prezrenom mediju, konačno dobiva tvrdo ukoričenu knjigu svih svojih ikada nacrtanih stripova. Netko tko ne poznaje situaciju u hrvatskom strip izdavaštvu upitao bi se je li to moguće, tim više što je od objavljivanja prvih Ilićevih stripova prošlo 35 godina.

Ideja o ovakvoj zbirci stripova najisturenijeg člana „Novog kvadrata“, crtača i svjetski poznatog dizajnera, visi u zraku dugi niz godina. Prije svega jer sam Ilić i nije bio baš zainteresiran za objavljivanje u ovakvom obliku, jer dodatni problem je bio što su originalni njegovih stripova bili rasuti kod kolekcionara širom svijeta, a do zadovoljavajućih kopija bilo je teško doći. Ustrajnošću kolekcionara i velikog znalca devete umjetnosti Stjepana Micaka te uz veliku pripomoć samoga Mirka Ilića i taj posao je konačno priveden kraju i zbirka stripova pod naslovom „Iz povijesti ljudske gluposti“ stavljena je na uvid čitateljima.

Uz nedavno objavljenu knjigu stripa „Deja vu“ Igora Kordeja za čije stripove je scenarije uglavnom pisao Mirko Ilić, objavljivanjem ove knjige konačno će biti kompletirana i zatvorena rupa u dijelu  povijesti hrvatskog stripa nakon koje taj medij kod nas dobiva sasvim drugi značaj.


U knjizi su zastupljeni svi samostalni stripovi koje je Ilić nacrtao. Posebno je zanimljivo da su  ovdje po prvi puta objavljeni i neki nedovršeni radovi nastali u vrijeme kada je Mirko Ilić odustao od rada na stripu, posvetio se ilustraciji i konačno grafičkom dizajnu te doživio međunarodnu afirmaciju.

Mirko Ilić, rođen je u Bosni 1956. godine. U Europi je ilustrirao i uređivao postere, knjige i stripove, među ostalim. U SAD stigao 1986. te je vrlo brzo angažiran u brojnim uglednim američkim i svjetskim magazinima i novinama. Godine 1991. Time ga imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa. Godine 1995. osnovao je studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice, Mirko Ilić Corp.

Primio je brojne nagrade, a njegovi su radovi prisutni u zbirkama institucija poput Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, dok MoMA u New Yorku posjeduje 38 njegovih dizajnerskih djela u svojoj kolekciji. Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju polaznicima magistarskih studija School of Visual Arts u New Yorku. Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, postavljena više od sto puta u zemljama diljem svijeta. 

Mirko Ilić je koautor sljedećih knjiga zajedno sa Stevenom Hellerom: “Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design With” (North Light Books, USA, 2001); “Handwritten” (Thams & Hudson, UK, 2004); “The Anatomy of Design” (Rockport, USA, 2007); “Stop, Think, Go, Do” (Rockport, USA, 2011); “Lettering Large: The Art and Design of Monumental Typography” (The Monacelli Press, USA, 2013); “Presenting Shakespeare: 1,100 Posters from Around the World” (Princeton Architectural Press, USA, 2015); “Head to Toe: The Nude in Graphic Design” (Rizzoli, USA, 2018). Isto tako, koautor je sljedećih knjiga s Miltonom Glaserom: “The Design of Dissent“ (Rockport, USA, 2005) i “The Design of Dissent, Expended Edition“ (Rockport, USA, 2017).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –