Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Douglas Coupland

Marshall McLuhan : Nemate vi pojma o mojemu djelu!

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 07/2012.
  • 198 str., meki uvez
  • ISBN 9789533034966
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Marshall McLuhan, glasoviti društveni teoretičar koji je odredio kulturu šezdesetih godina 20. stoljeća, danas se ponajprije pamti kao autor aforističnog slogana koji je osmislio kako bi objasnio pojavu novog svijeta globalne komunikacije: "Medij je poruka." Pedesetak godina kasnije, McLuhanova predviđanja o svršetku tiskane kulture i usponu "elektroničke međuovisnosti" prerasla su u stvarnost - u određenome smislu i jedinu stvarnost - našeg doba.


Douglas Coupland, čija je kultna knjiga "Generacija X" bila "mcluhanovski" prikaz kulture u fikcionalnoj formi, napisao je sažetu biografiju teoretičara medija koja život i rad čovjeka kojim se bavi tumači iznutra. Kao kanadski sunarodnjak, Coupland je idealni kroničar nevjerojatnog proroka McLuhana čija se vizija globalnog sela - danas poznatog pod nazivom internet - ostvarila u 21. stoljeću.

Kako to objašnjava sam Coupland, "Marshallov drugi klišej, 'globalno selo', svojevrsna je parafraza činjenice da su elektroničke tehnologije produžetak čovjekova središnjeg živčanog sustava i činjenice da će skupne neuronske poveznice našega planeta stvoriti jedinstvenu amorfnu, konfuznu, polusvjesnu metazajednicu koja funkcionira 24 sata na dan i sedam dana u tjednu."

Doista se možemo složiti s rečenicom koju McLuhan izgovara u filmu Annie Hall Woodyja Allena iz 1977. godine (a to je ujedno i podnaslov knjige): "Nemate vi pojma o mojemu djelu!", i zato se Coupland u "Marshallu McLuhanu" potrudio da saznamo nešto više.


"Stvar nije tek u tome da Douglas Coupland razumije McLuhana, nego ga je upio i na neuronskoj razini, što mu je omogućilo da ponovno oživi tog mudraca, da s njim razgovara i pleše kao da je živ i dan-danas – što u Couplandovoj čudesnoj, genijalnoj knjizi zapravo i jest. Pročitati knjigu 'Nemate vi pojma o mojemu djelu!' znači svjedočiti spoju kulturalnih vulkanskih umova obilježenih prisnošću koja hipnotizira (i ponekad izaziva jezu)."

Walter Kirn

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –