Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

1918. u hrvatskoj povijesti : Zbornik

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Urednik: Romana Horvat
  • 09/2012.
  • 543 str. , tvrdi uvez
  • ISBN 9789531509169
  • Cijena: 31.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbornik radova sa znanstvenoga skupa "1918. u hrvatskoj povijesti", održanog u Matici hrvatskoj 29-30. listopada 2008.

Ne postoji u hrvatskoj povijesti sudbonosnijim odlukama bremenitija godina no što je 1918. Svršetak svjetskoga rata Hrvati dočekuju na poraženoj strani, u kaotičnu raspadu Austro-Ugarske Monarhije i pod prijetnjom podjele hrvatskih zemalja. Je li ulazak u prvu jugoslavensku tvorevinu i u "balkansku krčmu" jedino moguće i najbolje političko rješenje za Hrvate, može li se njime ostvariti stoljetna težnja ujedinjenja hrvatskih zemalja?

Prekretnički značaj 1918. obrađen je u ovom zborniku većinom na temelju dosad neobjavljenog i nekorištenog arhivskoga gradiva o sudbini hrvatskoga naroda na kraju jedne i na početku nove povijesne epohe, kao i o manje poznatim povijesnim fenomenima raspada Monarhije u Dalmaciji, Istri, Rijeci i Međimurju gdje su se globalne promjene (političke, vojne, gospodarske, pravne i povijesne) dramatično odrazile na svakodnevni život ljudi u tim hrvatskim regijama.

U zborniku radova sa znanstvenoga skupa održanog 2008. u Matici hrvatskoj objavljeni su radovi dvadeset i troje povjesničara (Ljubomir Antić, Petar Strčić, Livia Kardum, Mira Kolar, Željko Bartulović, Darko Dukovski, Vladimir Kalšan, Franko Mirošević, Zdravka Jelaska Marijan, Tado Oršolić, Ante Bralić, Tonko Barčot, Nikola Tominac, Ivan Bulić, Tomislav Zorko, Branka Boban, Ivan Mirnik, Željko Holjevac, Ljiljana Dobrovšak, Branko Dubravica, Danijel Vojak, Alojz Jembrih, Ivica Zvonar).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –