Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dejan Durić

Uvod u psihoanalizu : Od edipske do narcističke kulture

  • Nakladnik: Leykam international
  • 07/2013.
  • 300 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400037
  • Cijena: 19.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Knjiga je podijeljena na Uvod i osam poglavlja, s brojnim potpoglavljima, u skladu s podtemama svakoga poglavlja. Posrijedi su sljedeća poglavlja: Edipsko poistovjećivanje u teoriji Sigmunda Freuda, Freudovi sljedbenici i otpadnici, Edipsko poistovjećivanje kroz prizmu Frankfurtske škole, Edipska metafora Jacquesa Lacana, Očinske figure Slavoja Žižeka, Melanie Klein i zaokret prema prededipskom, Škola objektnih odnosa, Psihoanalitičke feministice, edipsko poistovjećivanje i rodna problematika.

 

Knjiga "Uvod u psihoanalizu: od edipske do narcističke kulture" nudi sustavan i cjelovit pregled psihoanalitičkih teorija edipskog poistovjećivanja, u rasponu od osnutka psihoanalize do njezinih inačica u našem vremenu. Posrijedi je temeljit pregled problema edipskog poistovjećivanja u Sigmunda Freuda te njegovih neposrednih sljedbenika i otpadnika (Karl Abraham, Sandor Ferenczi, Otto Rank, Carl Gustav Jung, Karen Horney), Melanie Klein, pripadnika Škole objektnih odnosa (Donald Winnicott, Michael Balint, Roland Fairbairn), Jacquesa Lacana, Slavoja Žižeka, Juliet Mitchell, Nancy J. Chodorow, Jessice Benjamin i pripadnika Frankfurtske škole (Theodor Adorno, Max Horkheimer, Jürgen Habermas, Erich Fromm, Herbert Marcuse), pri čemu se daje dijakronijski prikaz razvoja psihoanalitičke teorije, upućujući na mnogobrojnost i složenost psihoanalitičkih škola i pravaca.

 

Prikazuje se utjecaj i značenje edipskoga poistovjećivanja za suvremenu društvenu misao, proučavanje kulture te književnosti. Edipacija se kao ključan trenutak za obrazovanje subjektiviteta pojedinca s vremenom razvijala od sagledavanja individualnoga poistovjećivanja do tumačenje kulture, religije i društvenih institucija. Stoga se u ovome djelu psihoanaliza koristi kao filozofska, književna, društvena i kulturna, a ne psihološka teorija.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Dejan Durić - Uvod u psihoanalizu –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –