Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Brian Greene

Skrivena stvarnost : Paralelni svemiri i temeljni kozmološki zakoni

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • Prijevod: Senka Galenić
  • 10/2013.
  • 486 str., meki uvez
  • ISBN 9789532226607
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Skrivena stvarnost treće je veliko popularno-znanstveno djelo Briana Greenea. Kao i "Elegantni svemir" te "Tkivo svemira", vrsnim pripovjedačkim stilom, prepunim analogija, opisa i metafora autor kao da piše kakav napeti roman.


Temeljna tema knjige je pretpostavka o postojanju višestruke realnosti, koja se u zadnjih desetak godina nametnula kao posljedica istraživanja temeljnih zakonitosti svemira. Moguće je postojanje višestrukoga svemira - multiverzuma - u kojem se događaji zbivaju u paralelnim svjetovima gdje svaka jedinka iz univerzuma koji poznajemo može imati svoje dvojnike.

Pokazalo se, međutim, da takvo postojanje višestrukih svjetova ne proizlazi samo iz najnovijih kozmoloških istraživanja (koja obuhvaćaju, primjerice, širenje svemira ili teoriju struna), već se pojavljuje i kao dodatna mogućnost u dobro poznatim teorijama kao što su kvantna fizika, teorija relativnosti, standardni model u teoriji čestica te u pristupu računalnim simulacijama. Postoje dakle paralelni svjetovi o kojima možemo samo nagađati uz pomoć složene matematike, a Greene se smiono pita kako je moguće osigurati napredak fundamentalne znanosti ako postoji stvarnost skrivena našim mogućnostima opažanja.

- dr. Vjera Lopac, iz recenzije

***

Brian Greene je diplomirao na Harvardu, doktorirao na Oxfordu, a danas je profesor matematike i fizike na Sveučilištu Columbia. Jedan je od vodećih svjetskih teorijskih fizičara i zaslužan je za mnoga prijelomna otkrića s područja fizike superstruna.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –