Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Brian Greene

Elegantni svemir : Superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konačnom teorijom

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Prijevod: Goran Vujasinović
  • 06/2012.
  • 524 str., meki uvez
  • ISBN 9789532223934
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Fizičari i matematičari diljem svijeta danas gorljivo rade na jednoj od najambicioznijih ikad iznesenih teorija: teoriji struna. Ta struna je ključ za pronalaženje jedinstvene teorije polja koja je Einsteinu izmicala punih trideset godina. Konačno, znanost prekoračuje stoljetni procijep između zakona velikog - opće relativnosti - i zakona malog, kvantne mehanike. Teorija struna elegantno objedinjuje ta dva stupa moderne fizike u jedinstvenu harmoničnu cjelinu ustvrdivši da svi čudesni događaji u svemiru nastaju nakon jedinog fenomena: vibra mikroskopski malenih vitica energije duboko u srcu svake tvari.

Brian Greene donosi zanimljiv prikaz teorije struna - teorije koja, čini se, predstavlja najvjerojatniji put ka konačnoj teoriji svega.


**

"Elegantni svemir" napisao sam u pokušaju da dojmljive spoznaje koje nastaju u avangardnoj fizici postanu dostupne širokom spektru čitatelja, posebno onima koji nisu učili matematiku ni fiziku. Na javnim predavanjima o teoriji superstruna koja držim već nekoliko godina, svjedočio sam želji mnogih da razumiju što nam nova istraživanja govore o fundamentalnim zakonima univerzuma, na koji način ti zakoni zahtijevaju temeljitu rekonstrukciju našeg shvaćanja univerzuma, i kakvi nas izazovi čekaju u trajnoj potrazi za konačnom teorijom. Nadam se da će ova knjiga, objasnivši velika dostignuća fizike, sve od Einsteina i Heisenberga, i opisavši uspjeh tih otkrića u kontekstu velikih promjena našega doba, obogatiti i zadovoljiti tu radoznalost.

Također se nadam da će "Elegantni svemir" zanimati i čitatelje koji imaju određeno znanstveno obrazovanje. Za studente i predavače fizike, nadam se da će ova knjiga kristalizirati neke osnovne stvari o modernoj fizici, kao što su specijalna teorija relativnosti, opća teorija relativnosti i kvantna mehanika, prenoseći zarazno uzbuđenje istraživača koji se približavaju dugo traženoj ujedinjenoj teoriji. Za ljubitelje popularne znanosti pokušao sam objasniti mnoge zadivljujuće napretke u našem razumijevanju svemira do kojih je došlo u proteklom desetljeću. A što se tiče mojih kolega u drugim znanstvenim strukama, nadam se da će im ova knjiga pružiti iskren i uravnotežen dojam o tome zašto su teoretičari struna tako zaneseni napretkom ostvarenim u potrazi za konačnom teorijom prirode.

Teorija superstruna baca široku mrežu. To je široka i duboka tema koja uključuje mnoga važna otkrića u fizici. Budući da ta teorija ujedinjuje zakone na velikoj i malenoj skali, zakone koji vladaju fizikom i u najdaljim svemirskim prostranstvima i u najsitnijim mrvicama tvari, toj se temi može pristupiti iz mnogo smjerova. Odlučio sam se usredotočiti na naše razumijevanje prostora i vremena, koje se neprekidno razvija. Smatram da je to posebno zanimljiv razvojni put, koji utire bogatu i fascinantnu stazu kroz bitno nove spoznaje.

Einstein je pokazao svijetu da se prostor i vrijeme ponašaju na začudan način. Danas su avangardna istraživanja integrirala njegova otkrića u kvantni univerzum s mnoštvom skrivenih dimenzija, skutrenih u tkivu univerzuma - dimenzija u čijoj se bogatoj i zamršenoj geometriji možda krije ključ za neka od najdubljih ikad postavljenih pitanja. Iako su neki od tih pojmova teško shvatljivi, vidjet ćemo da im se može približiti praktičnim analogijama. A kada shvatimo te zamisli, one će nam ponuditi čudesnu, revolucionarnu perspektivu na univerzum.

U cijeloj knjizi trudio sam se ne udaljiti se od znanosti a ipak pružiti čitatelju intuitivno razumijevanje - često preko analogija i metafora - kako su znanstvenici došli do današnjeg shvaćanja univerzuma. Iako izbjegavam stručni jezik i jednadžbe, zbog radikalno novih pojmova o kojima je riječ, čitatelj će možda poželjeti zastati, zamisliti se nad ponekim odlomkom ili objašnjenjem, kako bi uspijevao pratiti razvoj ideja. Dodao sam glosar znanstvenih pojmova kao lak i pristupačan podsjetnik na ideje objašnjene u glavnom tekstu. Premda će opušteniji čitatelji poželjeti preskočiti bilješke, marljiviji među njima u naći će potkrepu tvrdnji iznesenih u tekstu, kao i nekoliko stručnih ekskursa za matematički nadarene.

( Brian Greene )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –