Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miro Gavran

Pjesme

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 11/2013.
  • 108 str., meki uvez
  • ISBN 9789531415095
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Poznat najširoj čitalačkoj i kazališnoj javnosti kao uspješan prozaik i dramatičar, Miro Gavran je proteklih  tridesetak godina, pisao i poeziju, povremeno je objavljujući u periodici. I tek u pedeset i drugoj godini života, odlučio je napraviti strogi izbor svoga pjesničkog stvaralaštva i pred književnu javnost izići s prvom pjesničkom zbirkom.

Rezultat je pravo malo književno iznenađenje. Dobili smo knjigu sugestivnih jasnih pjesama u kojima se ljepota izričaja isprepliće s dubokom misaonošću, ne ostavljajući nikoga ravnodušnim, niti u nedoumici „što je pjesnik želio reći“.

Promatrajući ih na prvi pogled samo u tematskoj ravni, primijetit ćemo da njegovi stihovi govore o ljubavi, prijateljstvu, duhovnim nemirima i potrazi za smislom života, čak i o tjeskobnom ratu. Ali - o čemu god pisao pjesnik Gavran kao da nam svakim stihom pokazuje koliko je ovaj život lijep, uzvišen, tajnovit i neponovljiv. Kao da nas poziva da u njegovim pjesmama doživimo ljepotu našeg trajanja na ovome svijetu.

Miro Gavran rođen je 1961. godine u učiteljskoj obitelji u slavonskom selu Gornja Trnava, nedaleko od Nove Gradiške. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše drame, romane, filmske scenarije i knjige za mlade. Djela su mu prevedena na čak 38 jezika, a njegove su knjige doživjele više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i Nagradu Central European Time, za najboljeg srednjoeuropskog pisca godine, koja mu je dodjeljena u Budimpešti, te Nagradu Europski krug za promicanje europskih vrijednosti u svome književnom radu.

Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo proučava se na sveučilištima diljem svijeta. Godine 2003. u Slovačkoj je pokrenut festival “Gavranfest” na kome se igraju samo njegove drame i komedije, pa je jedan od rijetkih živućih pisaca u Europi koji imaju svoj festival. Živi i radi kao profesionalni pisac u Zagrebu.


© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Razgovor • 26.02.2021.

Neven Kepeski

– Pretraži sve knjige –