Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ernest Fišer

Macbeth na fajruntu : Sabrane i nove kajkavske pjesme, 1978.-2013.

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2013.
  • 159 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533410135
  • Cijena: 140.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Macbeth na fajruntu" nova je knjiga pjesama na kajkavštini Ernesta Fišera, objavljena nakon niza zbirki poezije na novoštokavštini. U ovoj knjizi, Fišer se vraća svojim kajkavskim korijenima i na nov način komunicira o i sa svijetom otkrivajući svoj pjesnički identitet.

Fišer ne odabire pejzaž da bi uprizorio vlastito trenutačno stanje - njegova je "slika" znatno slojevitija. On poznaje sve likovne čarolije sjeverozapadne hrvatske panorame (od žutih i zelenih proljetnih poplava do prezrele jesenje palete), ali ispod takve slikovnosti on istodobno (i neodvojivo) spoznaje i doživljava u krajobrazu i povijesnu scenu s dugom i tragičnom kronologijom. Ernest Fišer stoga ne dograđuje viđeni prostor, ne namješta sjene - on ih zapravo misaono rastvara i produbljuje, prožet njihovom povijesnom semantikom, on njima vidi, dotiče vlastitu povijesnu koordinatu.

Mladen Kuzmanović

Nove i najnovije pjesme potvrdom su i dopunom obilnoga leksičkog arsenala Fišerove poezije u kojoj uz riječi kao što su: zemla, krv, kajkavščina postoji i niz drugih, poput: samina, čkomina, strah, mrklina, smrt, noč, ogenj, praznoča, samopozablenje, zimica, cajngeri živlenja, kmica, rieč, zvirišče, koje svojim bogatim konotacijama i simbolikom determiniraju svijet i izraz autentičnih Fišerovih solilokvija i nokturna kao vrhunskog poglavlja moderne hrvatske kajkavske poezije. A ona je upravo pojavom ovoga vrsnoga pjesnika u najvećoj mjeri potvrdila svoj modernitet i afirmirala antologijsku razinu njegovih originalnih lirskih zapisa, meditacija i asocijacija.

Joža Skok (priredio i napisao pogovor)

***

Pjesnik, književni i likovni kritičar i publicist Ernest Fišer rođen je 2. svibnja 1943. godine u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika od 1969. godine, dugogodišnji je član Matice hrvatske, jedan od obnovitelja rada njenih ogranaka u Čakovcu  i Varaždinu, a od 1994. je i predsjednik varaždinskog Ogranka Matice hrvatske. Član je Hrvatskoga novinarskog društva i redovni član Družbe "Braća hrvatskog zmaja".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –