Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.08.2023.

Nakon toplinskog vala stiže 11. Festival svjetske književnosti
Održava se
03.-08.09.2023.

11. Festival svjetske književnosti

Nakladnička kuća Fraktura obilježava jedanaesto izdanje Festivala svjetske književnosti u Zagrebu, brojnim programima, uz istaknute svjetske i domaće autorice i autore. Književne večeri, izložbe i predstave... od 3. do 8. rujna 2023. u prostorima Knjižare Fraktura, Zagrebačkog kazališta mladih i Galerije Kranjčar knjigoljupci će se družiti s autoricama i autorima iz više od petnaest zemalja svijeta, laureatkinjama i laureatima prestižnih nagrada kao što su Prix Goncourt, International Booker Prize, Premio Strega i brojne druge. Književne tribine koje već dobro poznajete – Dvostruki portret, Razotkrivanje, Autor i njegov čitatelj, Književne matineje – otkrit će vam sva lica autorica i autorā, kao i njihovih knjiga.

Lista gostiju je podugačka, na FSK dolaze: trenutačno najslavniji bugarski pisac Georgij Gospodinov, dobitnik nagrade Booker International 2023. za roman "Vremensko utočište"; španjolska autorica Vanessa Montfort, čija "Žena bez imena" razotkriva žensku stranu povijesti, ali i vibrantni Madrid s početka 20. stoljeća; talijanski pisac Antonio Scurati, autor sage o Benitu Mussoliniju; izraelska književnica Hila Blum, autorica knjige "Kako voljeti svoju kćer" koja opisuje jedinstveni odnos majke i kćeri; mađarski pisac Péter Nádas, autor "Knjige sjećanja", prvi put objavljene nakon dugogodišnje bitke s cenzorima; izraelski pisac David Grossman, čija su brojna djela prevedena na više od 36 jezika; njemačka auorica Julije Franck, koja u romanu "Svjetovima daleko" piše o ljubavničkom odnosu dvoje mladih između Istočne i Zapadne Njemačke; francuski pisac Hervé Le Tellier, autor milijunskog bestselera "Anomalija"; norveški pisac Johan Harstad, autor roman "Max, Mischa & ofenziva Tet"...

Ima još. Na FSK-u gostuju i Joanna Bator, Elin Cullhed, Anne Eekhout, Hildegard E. Keller, Jurij Andruhovyč, Afonso Cruz, Yaniv Iczkovits, Krzysztof Varga te domaće snage Luiza Bouharaoua, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Hana Jušić, Suzana Matić, Jelena Miholjević, Dora Šustić, Jasna Jasna Žmak, Svetislav Basara, Zoran Ferić, Branko Ivanda, Miljenko Jergović, Bruno Kragić, Dino Pešut, Espi Tomičić, Neven Vulić i mnogi drugi.


Svečano otvorenje 11. Festival svjetske književnosti održat će se 3. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih, na razgovoru s Péterom Nádasem!

U sklopu FSK-a moći ćete pogledati i kazališnu predstavu "Urotnici" čiji su tekst napisali Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, a režirao ju je Boris Liješević, u izvedbi istaknutih srpskih glumaca Svetozara Cvetkovića, Isidore Minić, Dejana Dedića i Marka Grabeža.

Svakako posjetite i izložbu Slobodane Matić Kovač Portreti svjetskih pisaca koja će se otvoriti 2. rujna u Galeriji Kranjčar pod kustoskim izborom povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića.

Vizualni identitet Festivala po treći put oblikovao je dizajner Ivan Stanišić.

Program Festivala možete pogledati na ovoj poveznici.

11. Festival svjetske književnosti

Ulaznice za jedanaesti Festival svjetske književnosti bit će dostupne po cijeni od 6,99 eura na internetskoj stranici CoreEvent, u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17, Zagreb) od 1. kolovoza do 8. rujna i na Frakturinoj blagajni u Zagrebačkom kazalištu mladih (Ulica Nikole Tesle 7, Zagreb) od 3. do 8. rujna 2023. od 17 do 21 sat.

Prilikom kupnje ulaznice ostvarujete jedinstveni popust od 3 eura na sve književne naslove u Knjižari Fraktura i Zagrebačkom kazalištu mladih tijekom trajanja Festivala. Popusti koje ostvarite kupnjom ulaznica ne mogu se zbrajati

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –