Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antonio Scurati

M. Čovjek providnosti

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ana Badurina
  • 05/2023.
  • 592 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585734
  • Cijena: 29.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Drugi nastavak sage o Mussoliniju.

"Ja sam Italija, ja sam fašizam, ja sam smisao borbe, ja sam veličanstvena povijesna drama."

Benito Mussolini, čovjek nadmene poze, u crnoj košulji i visokim čizmama, koji se sprema preuzeti potpunu kontrolu nad talijanskim društvenim i duhovnim životom, gubi svijest u svojoj rezidenciji, nalazi se pred vratima smrti. No najmlađi talijanski premijer odbija umrijeti od običnog čira na želucu. Te 1925. Mussolini planira sljedeći korak u svom projektu osvajanja apsolutne moći: Mussolini, fašizam i Italija moraju biti jedno. Na tom putu ništa ga ne može zaustaviti, ni sukobi stranačkih prijatelja koji se međusobno razdiru kao čopor pasa u borbi za položaj i moć, ni intrige i zakulisne radnje koje mora poduzeti kako bi se usvojili "vrlo fašistički" zakoni, ni niz atentata iz kojih se gotovo na nadnaravan način izvlači neokrznut, kao ni buran osobni život – jer on je, kako je papa Pio XI. rekao, čovjek kojeg nam je poslala Providnost.

"M. Čovjek providnosti" drugi je dio sage o Mussoliniju, nastavak romana "M. Dijete svojega vremena", nagrađenog najvažnijim talijanskim i međunarodnim nagradama, prevedenog na četrdeset jezika i prodanog u pola milijuna primjeraka samo u Italiji. Impresivnom književnom i povijesnom rekonstrukcijom razdoblja od 1925. do 1932. Antonio Scurati opisuje zamiranje demokracije, užase prvih koncentracijskih logora u Libiji i prve godine Mussolinija kao Ducea, koji se ne boji izazvati sudbinu proklamirajući: "Još se nije rodio moj nasljednik." Istodobno uvjerljivo prikazuje muškarce i žene koji su sve svoje nade polagali u tu Italiju, te svojim ambicijama i djelima ispisali povijest koja je ishodište nas današnjih.


Drugi dio impresivnog književnog pothvata.
La Stampa

Majstorski literarni i povijesni prikaz uspona Mussolinija. Izvanredno,nijansirano i poticajno.
Le Figaro

Scurati s ogromnom vještinom i briljantnošću prepleće narativne resurse fikcije sa strogošću i dubinom povijesnog eseja. Rezultat je vrlo živo uranjanje u prošlost, u utrobu fašizma, kao i lucidno promišljanje naše sadašnjosti, političkih vijesti kontaminiranih populističkim diskursima, koje je i sam Duce mogao potpisati prije gotovo jednog stoljeća.
La Vanguardia

Drugim tomom Mussolinijeve romansirane biografije Scurati nastavlja svoj izvanredan pothvat pretvaranja pogubnosti fašizma u predmet književnosti.
La Repubblica

Ilustracija moći i književnosti.
Le Monde

Posljednji dani Italije prije diktature nikada nisu prikazani u tako snažnom i potresnom rasponu.
Basler Zeitung

Antonio Scurati uspijeva oživiti instinktivnog političara Mussolinija. Pritom ostaje vjeran povijesnim činjenicama i povlači – neupadljivo, ali nepogrešivo – poveznice s našom sadašnjosti.
Titel Thesen Temperamente

Mussolini i fašizam prikazani su u svoj svojoj sirovosti. Scurati ima sposobnost odvesti čiitatelja u epicentar najmračnijih godina prošlog stoljeća, učiniti ga svjedokom velike kolektivne tragedije.
El Español

Najbolje narativno cjepivo koje imamo protiv populizma.
Corriere della Sera

Scuratijevo djelo jasno pokazuje koliko je demokracija ranjiva... Potiče čitatelja da obrati posebnu pozornost na političke struje današnjice.
Radio Bremen

Antonio Scurati rođen je u Napulju 1969. godine. Gradeći znanstvenu karijeru na Državnom sveučilištu u Bergamu, počeo je predavati Teorije i tehnike televizijskog jezika. Od 2008. radi kao istraživač na milanskom IULM-u (Libera Università di Lingue e Comunicazione) te koordinira Studijskim centrom za jezik rata i nasilja. Predaje kao redoviti profesor u okviru Laboratorija za kreativno pisanje i Laboratorija za usmeno izražavanje i retoriku. Kao uvodničar lista La Stampa, napisao je eseje "Guerra. Narrazioni e culture nella tradizione occidentale" (2003., finalist za Premio Viareggio) i "Televisioni di guerra" (2003.).

Nakladnička kuća Bompiani je objavila revidiranu verziju njegova prvog romana "Il rumore sordo della battaglia" (2006.), eseje "La letteratura dell’inesperienza" (2006.) i "Gli anni che non stiamo vivendo" (2010.) te romane "Il sopravvissuto", s kojim je autor pobijedio na 43. izdanju prestižnog Premio Campiello, "Una storia romantica" (2007.), s kojim je osvojio Premio SuperMondello, te "La seconda mezzanotte" (2011.). "Dijete koje je sanjalo kraj svijeta" bilo je 2009. u najužem izboru za Premio Strega. Scuratijeva djela prevedena su u mnogim zemljama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –