Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antonio Scurati

Dijete koje je sanjalo kraj svijeta

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ana Badurina
  • 11/2011.
  • 288 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532663372
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Požurite. Otac mi upravo ubija majku." Telefonski poziv stiže u policijsku postaju u dva ujutro. Nazvalo ih je plavokoso dijete s velikim plavim očima koje zure u prazno. Ali majka mu uzima slušalicu iz ruke: nije istina, ništa se nije dogodilo, njezin je sin mjesečar. To dijete iz noći u noć sanja kraj svijeta.

Trideset godina poslije strašna sumnja potresa Bergamo kada djeca iz vrtića optuže odrasle za užasna djela. U novinama i na televiziji propagirana kao pošast novog tisućljeća, zaraza strahom ubrzo se širi cijelom zemljom. Je li na djelu đavolska zavjera ili počinje lov na vještice? Razočarani sveučilišni profesor prati za novine slučaj od kojeg svi strepe. Usisan u vrtlog crne kronike, ubrzo će otkriti koliko je tanka linija koja odvaja žrtvu od krvnika, optuženoga od optužitelja. A noćni strahovi malog mjesečara ponovno nesmiljeno izbijaju na površinu...


U romanu satkanom na izravnom svjedočanstvu pripovjedača protagonista, Antonio Scurati donosi žestoku kritiku medijske moći, a istodobno i dirljivu priču o društvu koje se na neki način vraća u djetinjstvo. I dok se otvoreno suočava s krizom institucija - sveučilišta, crkve, obitelji, politike - upušta se u neizvjesnu borbu s demonom straha.

Antonio Scurati rođen je u Napulju 1969. godine. Gradeći znanstvenu karijeru na Državnom sveučilištu u Bergamu, počeo je predavati Teorije i tehnike televizijskog jezika. Od 2008. radi kao istraživač na milanskom IULM-u (Libera Università di Lingue e Comunicazione) te koordinira Studijskim centrom za jezik rata i nasilja. Predaje kao redoviti profesor u okviru Laboratorija za kreativno pisanje i Laboratorija za usmeno izražavanje i retoriku. Kao uvodničar lista La Stampa, napisao je eseje "Guerra. Narrazioni e culture nella tradizione occidentale" (2003., finalist za Premio Viareggio) i "Televisioni di guerra" (2003.).

Nakladnička kuća Bompiani je objavila revidiranu verziju njegova prvog romana "Il rumore sordo della battaglia" (2006.), eseje "La letteratura dell’inesperienza" (2006.) i "Gli anni che non stiamo vivendo" (2010.) te romane "Il sopravvissuto", s kojim je autor pobijedio na 43. izdanju prestižnog Premio Campiello, "Una storia romantica" (2007.), s kojim je osvojio Premio SuperMondello, te "La seconda mezzanotte" (2011.). "Dijete koje je sanjalo kraj svijeta" bilo je 2009. u najužem izboru za Premio Strega. Scuratijeva djela prevedena su u mnogim zemljama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –