Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.09.2017.

Srijeda na Festivalu svjetske književnosti 2017.
Održava se
06.09.2017.

Program Festivala svjetske književnosti u srijedu, 6. rujna počinje predavanjem o suvremenoj njemačkoj nakladničkoj sceni koje će održati glavni urednik nakladničke kuće Hanser iz Münchena i pjesnik Michael Krüger. U programu za srednjoškolce gostuje Franjo Janeš a održat će se i novinarska radionica. Predavanje o Thomasu Bernhardu održat će sveučilišni profesor i ravnatelj Literarnog arhiva u Salzburgu Manfred Mittermayer.

Slijedi Svjetsko čitanje poezije na temu Deklaracije o pravima čovjeka Ujedninjenih naroda, a zatim i Tribina Razotkrivanje na kojoj će se predstaviti finski pisac, satiričar i crtač stripova Tuomas Kyrö. U Dvostrukom portretu gostuju norveški Morten A. Strøksnes i domaći Ivica Prtenjača.

U Splitu će se predstaviti bosanskohercegovački pjesnik mlađe generacije Mirko Božić a održat će se i Razgovor s austrijskim piscem Richardom Schuberthom.

Predavanje o suvremenoj njemačkoj nakladničkoj sceni

Tunel na kraju svjetla Janeš Franjo

Michael Krüger

11:00 - 12:00 // Dvorana Müller kina Europa

Njemačka autorska i nakladnička scena jedna je od najaktivnijih u Europi. Na njemačkom se jeziku svake godine objavi više od 80.000 novih naslova, njemačka književnost i autori prevode se na brojne svjetske jezike, a istodobno Njemačka je zemlja koja objavljuje najviše prijevodnih knjiga. O suvremenom njemačkom nakladništvu, trendovima i autorima govorit će jedan od najboljih poznavatelja scene, dugogodišnji glavni urednik najuglednije nakladničke kuće Hanser iz Münchena i pjesnik Michael Krüger iz Njemačke.
 

Franjo Janeš: Tunel na kraju svjetla

12:00 - 13:00 // Velika dvorana kina Europa
Moderiraju učenici XII. gimnazije, Zagreb

Franjo Janeš (1982.) odrastao je i školovao se u Zagrebu, između ostalog u IV. gimnaziji i na Filozofskom fakultetu. Radi kao viši lektor na Odsjeku za germanistiku, a u slobodno vrijeme piše romane (Noć mrtvih živaca, Formula za kaos, Čerupanje feniksa i Tunel na kraju svjetla), svira i pjeva u bendu Astridian, vozi bicikl i bavi se koječime.
 

Novinarska radionica za učenike srednjih škola

vode novinari 24sata i Expressa
14:30 - 15:30 // Dvorana Müller kina Europa

U moru lažnih vijesti, u vremenu kada se novinarska struka itekako mijenja, u doba kada se pisana vijest kombinira s videom, novinarstvo i dalje može biti itekako atraktivno. Novinarske radionice sa zagrebačkim srednjoškolcima na kojima će se govoriti o uređivanju, pisanju vijesti, komentara, reportaže, prenošenju vijesti i korištenju novim medijima tijekom tri dana s kasnijim posjetom redakciji održat će vodeći urednici, kolumnisti i novinari 24sata, Večernjeg lista i Expressa.
 

Manfred Mittermayer o Thomasu Bernhardu

vodi Branko Čegec
18:00 - 19:00 // Dvorana Müller kina Europa

Thomas Bernhard autor je koji je obilježio drugu polovinu dvadesetog stoljeća. Genijalni mizantrop, dosljedni kritičar malograđanštine, austrijskog provincijalizma i svake vrste nacionalizma u svojim je djelima oblikovao austrijsku njemačku i europsku literarnu scenu dvadesetog stoljeća. I danas inspirativna, stilski briljantna djela ovoga genija pronalaze svoje nove i stare čitatelje tr oduševljavaju i nove generacije, a aktualnija su nego ikada. O Berhnardu će svoje predavanje održati jedan od najvećih poznavatelja njegova lika i djela, sveučilišni profesor i ravnatelj Literarnog arhiva u Salzburgu te autor najbolje Bernhardove biografije i član uredništva sabranih Bernhardovih djela Manfred Mittermayer.
 

Filmska večer: Tschick

redatelj Fatih Akin
18:30 - 20:00 // Velika dvorana kina Europa

Četrnaestogodišnji Maik Klingenberg (Tristan Göbel) ne može se požaliti što zahvaljujući svojim dobrostojećim roditeljima provodi vrijeme u luksuznoj kući s bazenom. Na žalost, ipak mu prijete dosadni ljetni praznici jer majka odlazi u kliniku za odvikavanje, a otac na „službeno putovanje“ s asistenticom. Tada se pojavljuje Tschick (Anand Batbileg) i njegovo ljeto se čini spašenim. Tschick, koji dolazi iz daleke Rusije i živi u neboderu berlinskog predgrađa Marzahn, ukrao je auto. Dvojica prijatelja se odmah odlučuju otisnuti na putovanje bez karte, kompasa i cilja... Tschick je snimljen prema istoimenom bestseleru Wolfganga Herrndorfa. Roman je preveden na 24 jezika i višestruko je nagrađivan, između ostalog i 2011. Nagradom za najbolji njemački roman za djecu i mlade.
 

Svjetsko čitanje poezije
na temu Deklaracije o pravima čovjeka Ujedninjenih naroda

19:00 - 20:00 // Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Povodom Deklaracije o prvima čovjeka Ujedinjenih naroda svoju poeziju čitat će pjesnici Marco Fazzini, Rino Cortiana i Franco Ferrari Delfino iz Italije, Cláudia R. Sampaio i Andreia C. Faria iz Portugala, Michael Krüger iz Njemačke te Ana Brnardić, Silvestar Vrljić, Goran Čolakhodžić, Sibila Petlevski, Dorta Jagić i Miroslav Kirin iz Hrvatske (više!).

 

Tribina Razotkrivanje: Tuomas Kyrö

Prosjak i zec Kyrö Tuomas

vodi Vladimir Šagadin
19:30 - 20:30 // Dvorana Müller kina Europa

Autor jednog od najemotivnijih romana posljednjih godina u kojem s mnogo humora i topline opisuje što to znači biti u rukama mafije, kako se sprijateljiti sa zecom i kako iz Rumunjske završiti u dalekoj Finskoj. "Prosjaka i zeca" i Tuomasa Kyröa razotkrit će strip-autor, novinar i košarkaš Vladimir Šagadin.

Tuomas Kyrö rođen je 1974. u Helsinkiju. Pisac je, satiričar i crtač stripova. Dobitnik je brojnih finskih nagrada, među kojima su Nuori Aleksis i Kalevi Jäntti, a njegov roman "Veza" (Liitto) bio je 2005. među kandidatima za nagradu Finlandia. Jedan je od najčitanijih finskih pisaca, a djela su mu prevedena na više svjetskih jezika. Prema njegovu romanu "Staro prigovaralo" (Mielensäpahoittaja) snimljen je jedan od najgledanijih filmova posljednjih godina, dok je prema romanu "Prosjak i zec" postavljena kazališna predstava. Živi u Janakkali u jugoistočnoj Finskoj.
 

Čitanje na otvorenom

Korana Serdarević, Philippe Claudel, Igor Štiks
20:00 - 21:00 // Strossmayerov trg
 

Dvostruki portret: Morten A. Strøksnes & Ivica Prtenjača

Knjiga o moru Strøksnes Morten A.

moderira Andrija Škare
21:00 - 22:00 // Dvorana Müller kina Europa

Dva vrsna pisca koja itekako znaju kako bježati i pobjeći od urbanoga kaosa – jedan traži mir u lovu na morskog psa iz gumenog čamca na dalekim sjevernim morima, a drugi je bježao u izolaciju dalmatinskog otoka, ili u najnovijem romanu u mir soboslikarskog posla sa svojim pomoćnikom u jednom zagrebačkom stanu u kojem se drži daleko od ljudi i njihovih problema. Morten A. Strøksnes nova je zvijezda norveškoga književnog panteona, a njegova "Knjiga o moru" najprevođenija je suvremena norveška knjiga nakon "Moje borbe". Ivica Prtenjača odavno je osvojio srca čitateljica i čitatelja svojim knjigama. Razgovor moderira mladi pisac i kritičar Andrija Škare.

Norveški povjesničar, novinar, fotograf i pisac Morten A. Strøksnes rođen je 1965. u Kirkenesu. Nakon studija u Oslu i Cambridgeu posvetio se novinarskoj karijeri tijekom koje je radio u većini glavnih norveških dnevnih novina i magazina. Objavio je osam knjiga u žanru književne reportaže koje su dobile izvrsne kritike. Među njima se ističe Ubojstvo u Kongu iz 2010. o okolnostima sudskog postupka dvojici norveških plaćenika u Kongu. Knjiga o moru, u Norveškoj objavljena 2015., prevedena je na više od dvadeset jezika i objavljena širom svijeta. Strøksnes je dobitnik više norveških nagrada, među kojima su Språkråd (2011.), Brage (2015.) i nagrada Norveških kritičara za književnost (2015.).

SPLIT

Kristalno zvono Božić Mirko
Kronika vesele zavjere Schuberth Richard

Razgovor: Mirko Božić

Vodi: Tanja Mravak
19:00 - 20:00 // Gradska knjižnica Marka Marulića

Jedan od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih pjesnika mlađe generacije, kulturtreger i organizator književnog festivala splitskoj će publici premijerno predstaviti svoju proznu knjigu "Kristalno zvono". Knjiga koja se može čitati i kao roman i kao niz ulančanih priča jedna je od onih koje nadrastaju sebe samu, knjiga je to koja je divan hommage pokojnoj majci, ali i još nevjerojatniji zaziv nekog drugog, prošlog, toplijeg vremena u kojem je piščev rodni Mostar bio sasvim drugačiji grad. S Mirkom Božićem razgovarat će kratkopričašica Tanja Mravak.


Filmska večer: Povratak u Montauk

20:00 - 22:00 // Kinoteka Zlatna vrata
Redatelj Völker Schlöndorff, Njemačka, Francuska, Irska 2017., 106'

Pisac Max Zorn (Stellan Skarsgård) putuje u New York, kako bi ondje predstavio svoj najnoviji roman, vrlo osobno djelo u kojemu pripovijeda o neuspjeloj velikoj ljubavi. U New Yorku ga očekuje supruga (Susanne Wolff), ali tu susreće i Rebeccu (Nina Hoss), ženu koju je nekada volio. Njih dvoje provode zajednički vikend u Montauku, obalnom gradiću blizu Long Islanda, kao davno kada su bili zajedno sretni. Razgovaraju o sjećanjima na zajedničko vrijeme, o godinama nakon toga i o svojim osjećajima… Scenarij za film "Povratak u Montauk" redatelj Völker Schlöndorff napisao je u suradnji s irskim piscem Colmom Tóibínom, a prema motivima autobiografskog romana Maxa Frischa Montauk.

*Ulaz za filmske večeri u Kinoteci Zlatna vrata 20,00 kn


Razgovor: Richard Schuberth

Vodi: Luiza Bouharaoua
20:30 - 21:30 // Gradska knjižnica Marka Marulića

Autor bezbrojnih aforizama, čovjek koji ubada i savršeno opisuje suvremenu stvarnost, dostojni nasljednik Karla Kraussa, kako ga nazivaju njegovi obožavatelji i kritičari u Austriji, svojim prvim romanom "Kronika vesele zavjere" upustio se u pričanje zabavne, lucidne priče o muško-ženskim odnosima, o piscu i ljudima koji žele i uspijevaju spriječiti mladog nadobudnog pisca da na osnovi dviju informacija preradi nečiji život. Troje junaka ovoga romana s puno humora, vrckastosti i oštroumnosti pripovijeda priču o tome kako sačuvati vragolasti duh i ne pasti u iskušenje banalnoga. S autorom će razgovarati spisateljica, prevoditeljica i humanitarna aktivistica Luiza Bouharaou.

Richard Schuberth, rođen 1968. u Ybbsu na Dunavu (Austrija), pisac je i esejist, dramatičar, pjesnik, autor aforizama, satira, polemika, znanstvenih tekstova, čak i glazbene enciklopedije. Radio je kao DJ, karikaturist, redatelj i skladatelj. Dobitnik je više njemačkih i austrijskih nagrada i stipendija. Jedan je od osnivača glazbenog festivala Balkan Fever. Objavio je četrnaest knjiga među kojima su najpoznatije: Petak u Sarajevu (2003.), Kako je Branka čišćenjem dospjela na vrh (2012.), Bubnjanje s druge strane velike rijeke (2013.), Novi đavolji rječnik (2014.), Hrđa i kiselina. Eseji, polemike, govori i satire 1994.−2004. (2014.), Karl Kraus − 30 i tri nagovaranja (2016.). Kronika vesele zavjere njegov je prvi roman. Živi i stvara u Beču.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –