Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.04.2022.

U središtu interesa - promocija knjige 'Zajednička čitaonica'
Održava se
02.05.2022. u 20h

Promocija knjige "Zajednička čitaonica" (Fraktura, 2022.) koju su uredili Vladimir Arsenijević i Igor Štiks održat će se u ponedjeljak 2. svibnja u 20 sati u Knjižari Fraktura u Zagrebu.

Na tribini govore Vladimir Arsenijević i Igor Štiks; razgovor moderira Seid Serdarević, a zahvaljujući Ozrenu Grabariću i Frani Maškoviću čut ćemo glasove dvojice autora – Miroslava Krleže i Bogdana Bogdanovića – ulomke iz dramskog teksta "Urotnici" Vladimira Arsenijevića i Igora Štiksa inspiriranog "Zajedničkom čitaonicom".

"Zajednička čitaonica", projekt je i zbornik koji okuplja osamnaest autora najrazličitijih generacija koji pišu na ravnopravnim varijantama zajedničkog jezika, bilo da su ga nazivali ili ga nazivaju bosanskim, crnogorskim, hrvatskim ili srpskim. Iz uredničkog kuta Vladimira Arsenijevića, posvećenog zagovornika kulture i književnosti kao točke susreta i polazišta za bolju budućnost država regije, i Igora Štiksa, koji isto to svjedoči svojim stvaralaštvom i znanstvenim radom, zajedno će se iščitati tekstovi klasika, suvremenih klasika te mladih autorica i autora čija djela čine zajedničku nam kulturnu riznicu. 

Misaono je to i umjetnički moćna i aktualna proza, ono najvrednije što su nam ostavili i što nam ostavljaju najbolji među nama kako bismo bolje razumjeli sebe i svijet u kojem živimo, stradavamo i koji gradimo za buduće generacije.

Nemojte propustiti vrhunski umjetnički i intelektualni užitak, jezičnu i kreativnu polifoniju glasova koji nam pokazuju da jedni drugima nismo stranci. Književna sila na europskom jugu živi i dalje – unatoč i kontra!", zajednički nam poručuju.

Zajednička čitaonica

  • Fraktura 04/2022.
  • 352 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584454
  • Cijena 199.90 kn

Kako preko književnih djela pristupiti nezaobilaznim problemima današnjeg vremena kao i specifičnim pitanjima naše vlastite regije? 'Zajednička čitaonica' kao poticaj za individualna čitanja i javnu diskusiju na osnovi tekstova pisaca i spisateljica koji su pisali ili pišu na bilo kojoj od ravnopravnih varijanti zajedničkog jezika i bez obzira na to jesu li ga nazivali ili ga nazivaju bosanskim, crnogorskim, hrvatskim ili srpskim, ili za njega upotrebljavaju ili su upotrebljavali neki drugi naziv. (Vladimir Arsenijević i Igor Štiks)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –