Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Zajednička čitaonica

  • Nakladnik: Fraktura
  • Urednik: Vladimir Arsenijević, Igor Štiks
  • 04/2022.
  • 352 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584454
  • Cijena: 199.90 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Polazeći od temeljnog stava da književnost omogućava spoznaju nas samih i svijeta oko nas, pitali smo se kako preko književnih djela pristupiti nezaobilaznim problemima današnjeg vremena kao i specifičnim pitanjima naše vlastite regije. Rezultat je "Zajednička čitaonica" kao poticaj za individualna čitanja i javnu diskusiju na osnovi tekstova pisaca i spisateljica koji su pisali ili pišu na bilo kojoj od ravnopravnih varijanti zajedničkog jezika i bez obzira na to jesu li ga nazivali ili ga nazivaju bosanskim, crnogorskim, hrvatskim ili srpskim, ili za njega upotrebljavaju ili su upotrebljavali neki drugi naziv.

Njihov rad stvorio je i stvara zajedničku riznicu u koju je pristup moguć bez jezičnih poteškoća i prevođenja i koja ostaje otvorena svima neovisno o političkim promjenama unutar samoga geografskog prostora koji je obuhvaćen zajedničkim jezikom. U toj riznici pronalazimo i iznova promišljamo nezaobilazne tekstove na otvorene dileme današnjice, a te radove, iz bliske ili dalje prošlosti, prate odgovori suvremenih autorica i autora. Na taj način "Zajednička čitaonica" ujedno postaje i pojmovnik koji nam omogućava ne samo lakše snalaženje u susretu s aktualnim pojavama već i vrhunski književni užitak.

Vladimir Arsenijević i Igor Štiks


* u knjizi su zastupljeni: Predrag Matvejević, Vladimir Arsenijević, Miroslav Krleža, Igor Štiks, Danilo Kiš, Lana Bastašić, Dubravka Ugrešić, Semezdin Mehmedinović, Borka Pavičević, Boris Buden, Daša Drndić, Andrej Nikolaidis, Bogdan Bogdanović, Dragan Markovina, Mirko Kovač, Rada Iveković, Svetlana Slapšak i Aleksandar Hemon.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –