Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Umjetnost : Vodič kroz povijest i djela

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Urednik: Stephen Farthing
  • Prijevod: Dunja Kalođera, Petra Kljaić, Vedran Pavlić
  • 09/2015.
  • 576 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530617698
  • Cijena: 349.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ne postoji društvo u povijesti, ma kako niska bila razina njegove materijalne egzistencije, u kojemu nije bilo umjetnosti. Slikanje i ukrašavanje, poput pripovijedanja i glazbe, podjednako su prirodni za ljudska bića kao što je to gradnja gnijezda za većinu ptica.

Međutim, oblici koje je umjetnost zadobivala radikalno su se razlikovali u različitim vremenima i mjestima pod utjecajem drugačijih društvenih i kulturnih okolnosti. Koji je bio prvotni cilj tih umjetničkih djela i kako ih danas možemo razumjeti? Zašto je umjetnost u nekim povijesnim razdobljima cvjetala, a u drugima nije? Zašto su neka umjetnička djela toliko značajna? 

Odgovore na ta, i mnoga druga pitanja, nudi knjiga "Umjetnost – vodič kroz povijest i djela", koju kao glavni urednik potpisuje Stephen Farthing, slikar i profesor crtanja na Umjetničkom sveučilištu u Londonu. Predgovor knjizi napisao je Richard Cork, povjesničar umjetnosti, kustos i likovni kritičar BBC radija.   


Knjiga kronološki prati razvoj umjetničkog stvaralaštva, a bogato ilustrirani tekst obrađuje sve umjetničke forme, od slikarstva i kiparstva do konceptualne i izvedbenih umjetnosti. Kulturalni kronološki sažetci pomažu čitatelju u razumijevanju povijesnoga konteksta. 

Posebno su obrađena i detaljno analizirana remek-djela koja utjelovljuju ključna obilježja svakoga pojedinog razdoblja i pokreta. Objašnjeno je sve, od uporabe boja i vizualnih metafora do tehničkih inovacija i trajnog nasljeđa pojedinog djela, što vam omogućuje da kao nikad dosad spoznate puno značenje svjetski poznatih remek-djela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –