Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert M. Edsel

Spas Italije : Spašavanje nacionalnog blaga koje su oteli nacisti

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Saša Drach
  • 11/2015.
  • 448 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532666748
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Proslavivši se "Odredom za baštinu", Robert M. Edsel u "Spasu Italije" na jednako uzbudljiv način iznosi povijest spašavanja talijanskoga umjetničkog blaga, koje je nakon kapitulacije Italije 1943. bilo ugroženo ne samo od ratnih razaranja već i od neviđene nacističke pljačke.

Gdje su završili Hitleru omiljeni Adam i Eva, kako je Leonardova Posljednja večera jedina ostala na zidu nakon izravnog pogotka, je li Michelangelova Davida spasila grobnica od cigle te što je Göring trebao dobiti za rođendanski poklon, samo su neke od napetih Edselovih istinitih priča o Italiji pod njemačkom okupacijom i savezničkom napredovanju prema sjeveru nakon toga.

Prateći svoje junake od Sjeverne Afrike do Firence i Pise, "Spas Italije" niže dosad nepoznate ratne epizode u kojima se glavni junaci bore da iz ruševina i ratnoga kaosa spase neka od najvažnijih umjetničkih djela u povijesti čovječanstva.

Robert M. Edsel rođen je 1958. u Oak Parku u Illinoisu, a odrastao je u Dallasu. Nakon uspješne karijere u tenisu i u naftnoj industriji, 1996. seli se u Europu te se počinje baviti sudbinom europske umjetničke baštine u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Autor je knjiga "Spašavanje Da Vincija" (Rescuing da Vinci, 2006.) i "Odred za baštinu" (Monuments Men, 2009.; u hrvatskom prijevodu objavljen 2013.), na temelju koje je George Clooney snimio istoimeni film koji se počeo prikazivati 2014. "Spas Italije" (Saving Italy) njegova je treća knjiga, koja je objavljena 2013. te je dospjela na top-ljestvicu bestselera New York Timesa. Edsel je i koproducent nagrađenoga dokumentarnog filma Otmica Europe (The Rape of Europa) te osnivač i predsjednik Fondacije za očuvanje umjetnosti, neprofitne organizacije nagrađene medaljom National Humanities, najvišim američkim odličjem koje se dodjeljuje za djelovanje na području humanističkih znanosti. Primio je i odličje Texas Medal of Arts i President’s Call to Service, a nagradu Hope for Humanity uručio mu je Muzej Holokausta u Dallasu. Godine 2014. za svoja je dostignuća dobio nagradu američke Fondacije za nacionalne arhive.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Robert M. Edsel - Spas Italije –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –