Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Cijepljenje i cjepiva

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • Urednik: Irena Bralić
  • 10/2016.
  • 290 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531767620
  • Cijena: 210.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Prevencija bolesti suvremeni je stručni i društveni imperativ za čiji su uspjeh nužni usuglašeni stavovi liječnika koji rade na svim razinama zdravstvenog sustava, neovisno o tome jesu li izravno ili neizravno uključeni u samu provedbu preventivnog programa.

Iako je cijepljenje dokazano najuspješniji preventivni program, posljednjih se godina neopravdano dovodi u pitanje. Odbijanje i odgađanje roditelja da cijepe svoju djecu dovelo je do smanjenja cijepnih obuhvata, što je uz globalnu povezanost i migracije rezultiralo porastom učestalosti bolesti koje su bile u fazi eliminacije. 

U ovom "Priručniku" se problem cijepljenja razmatra multidisciplinarno iz perspektive liječnika praktičara: pedijatara, specijalista školske i obiteljske medicine, epidemiologa, infektologa, neonatologa. Eksperti u svojim područjima koji publiciraju u recentnim domaćim i svjetskim časopisima, ali i liječnici praktičari s dugogodišnjim vlastitim iskustvom iznose najnovije stručne i znanstvene stavove o sadržaju i imunološkim učincima cjepiva, razlozima zašto i protiv čega se treba nastaviti cijepiti, koji su razlozi za proširenje programa cijepljenja, kako i čime cijepiti prijevremeno rođenu djecu, ali i onu oboljelu od malignih i alergijskih bolesti, cijepljenju tijekom trudnoće i dojenja, što nam donosi cijepljenje protiv HPV-a.

Stručnjak obiteljskog prava obrazlaže Odluku Ustavnog suda o cijepljenju u kontekstu prava djeteta i roditeljske skrbi. Posebnu praktičnu vrijednost imaju odgovori utemeljeni na dokazima priređeni po najčešćim pitanjima roditelja o cijepljenju i cjepivima, postupnici nadoknadnog cijepljenja, cijepljenja u prigodnim situacijama i indikacijama za prošireni Program cijepljenja, te protokol postupanja u slučajevima kontakta s oboljelim od tuberkuloze.

Nadamo se da će ovaj "Priručnik" osvježiti znanja i osnažiti pozitivne stavove i vještine medicinara ali i suradnih struka koji u skrbi imaju djecu o cijepljenju kao kompleksnoj medicinskoj intervenciji.

(iz predgovora urednice doc. prim. dr. sc. Irene Bralić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –