Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stjepan Pepeljnjak

Mikrobi u stihu i pjesmi/Microbes in poetry and songs

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • Prijevod: Lara Lekić Kužina
  • Ilustracije: Zvjezdana Marguš-Prohaska, Adalgisa Škopac
  • 01/2022.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789533680286
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svijet mikroba rijetko je pjesnički interpretiran, premda je njegova stvarnost na različite načine opisana u literaturi. Iz pera pisca i putem umjetničkih slika iz povjesti otkrića mikroba naslućujemo njihovo postojanje u vremenu prije nego što ih je dokumentacija crtežom afirmirala kao biološku stvarnost. Zahvaljujući toj smjelosti slikovne dokumentacije, koja je nicala iz njihove mašte, danas uviđamo da su blisko predočavali oblike mikroba i tajnosti njihova života.

S obzirom na to da samo pjesništvo kao intrpretacija doživljaja različitih životnih senzacija na poseban način izražava "čuđenje u svijetu", pokušaj pjesničkog doživljaja stvarnosti o svijetu mikroba jest izvjesna sloboda kojom se na poseban način progovara o toj tajnovitoj cjelovitosti ili sveukupnosti stvarnosti života.

Prof. dr. sc. Stjepan Pepeljnjak rođen je 2. siječnja 1944. u Zagrebu, gdje je završio osnovno školovanje i gimnaziju. Diplomirao je 1970. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu magistrirao je 1974. iz područja mikrobiologije i epizotiologije, a 1977. završava pedagošku izobrazbu na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je na Veterinarskom fakultetu iz područja mikotoksikologije 1980. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu (FBF) Sveučilišta u Zagrebu izabran je za asistenta 1971, a za docenta 1981. Zvanje znanstvenog savjetnika stječe 1986, kada je izabran i za redovitog profesora na FBF-u, a 1999. za redovitog profesora u trajnom zvanju. Osnivač je Zavoda za mikrobiologiju FBF-a za koji je izgradio dva prostora (Kneza Mislava 11 i Schrottova 39), čiji je predstojnik bio do umirovljenja 2009. god. 

Dobitnik je Medal of Honor (American Biographical Institute 2000), Nagrade grada Zagreba za očuvanje kulturne baštine 2003. te Državne nagrade za popularizaciju znanosti u području biomedicinskih znanosti, posebice toksikologije i mikrobiologije (2004). Predsjednik je Mikološke sekcije Hrvatskoga mikrobiološkog društva (HMD) i Kolegija za farmaciju Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH, 2010). Član je AMZH od 2008. Član je više domaćih strukovnih udruga te New York Academy of Sciences i ISHAM (International Society of Human and Animal Mycology).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –