Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljubiša Prica

Film kao medij filozofskog mišljenja

  • Nakladnik: Naklada Jurčić
  • 11/2016.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789532450811
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Već sam naslov knjige, "Film kao medij filozofskog mišljenja", nagovještava temu i cilj. Namjera je, onoliko koliko je to moguće, detaljno ispitati odnos između filozofije i filma te primjerenost i kapacitet filma kao medija za filozofsko mišljenje i eventualni doprinos filozofiji. Naslov je tako oblikovan da dopušta i propitivanje ideje daje film medij u kojemu se događa mišljenje, što je blisko Framptonovu shvaćanju filmskog uma. Pri tome ću nastojati odgovoriti na pitanja kao što su što je film i na koji način može prenositi mišljenje, može li posjedovati spoznajnu, edukativnu i pedagošku vrijednost, biti medij kultiviranja prosudbe i kritičkog mišljenja i postoje li nekakve granice filma za doprinos filozofiji.

Uz uvažavanje klasika filozofije kao što su Platon, Hegel i Heidegger te klasika filmske teorije poput Muensterberga, Arnheima, Ejzenštejna i Epsteina, glavna metoda istraživanja bit će analitička (analiza i pročišćavanje pojmova i teorija uz korištenje alata poput analogije, protupri-mjera, misaonog eksperimenta, deduktivnog i induktivnog argumenta), upotpunjena interpretacijom i teorijskom primjenom konkretnih filmskih djela.

Ljubiša Prica

 

***


Može li film i u kojoj mjeri biti izvor znanja, otkrivati istinu tako da samostalno filozofira ulazeći u dijalog s filozofskom tradicijom, može li provocirati mišljenje, propitivati vlastite uvjete postojanja, ilustrirati filozofska stajališta, prikazivati tzv. misaone eksperimente te pružati samostalne i originalne argumente i protuprimjere? Knjiga Ljubiše Price odgovara na ta pitanja suvremene filozofije filma, pristupajući pritom starim temama na nov način, uvodeći nove teme u razgovor o filmu i otvarajući novo područje dijaloga u humanisticl.

Utemeljena na najvažnijim suvremenim radovima filmologije i filozofije filma, Pricina knjiga, ponajprije uz pomoć analitičke metode, na veoma zanimljiv, argumentiran i kritički način pruža viđenje mogućnosti filozofiranja filmom i filozofiranja o filmu, istovremeno predlažući i novu definiciju filma i nov način znanstvenog proučavanja filmskog medija i filmske umjetnosti.

Nikica Gilić 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –