Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marie Belloc Lowndes

Stanar

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Jelena Žutić
  • 11/2016.
  • 272 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532521894
  • Cijena: 21.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Stanar" (The Lodger), napisan 1913. godine na temelju istoimene kratke priče iz 1911. godine. Stekao je popularnost gotovo odmah nakon što je bio objavljen, a osim toga, taj je roman 1940. godine pretvoren u radio dramu, te 1960. godine i u operu. Prvu filmsku verziju romana "Stanar – priča o londonskoj magli" potpisao je Alfred Hitchcock 1927. godine. Uslijedila je adaptacija Mauricea Elveya iz 1932. godine, za kojom su uslijedile ona Johna Brahma (1944.), "Čovjek na tavanu" (1953.) te adaptacija Davida Ondaatjea iz 2009. godine.

Prije svega, "Stanar" je roman koji karakterizira psihološka napetost koja nastaje kada se dvoje uglednih ljudi susreće sa zastrašujućom mogućnošću da skrivaju višestrukog ubojicu. Priča je smještena u London, prikladno hladan i maglovit, a osim toga, solidno prikazuje život ubrzo nakon svršetka Viktorijanskog doba. Roman je navodno inspiriran ubojstvima u Whitechapelu koja su se dogodila krajem 19. stoljeća, a taj je utjecaj jednostavno prepoznati.


Kroz roman se čitatelji također mogu upoznati sa stavovima i životnim stilom vremena u kojem je nastao. Iako klasna pitanja nisu glavna tema romana, u njemu se odražavaju razlike koje su postojale između različitih slojeva društva. Primjerice, iako Buntingovi o ljudima kojima su služili govore kao o "damama i gospodi", zanimljivo je vidjeti njihovo stvarno mišljenje o poslodavcima. Na nekoliko mjesta u romanu pojavljuju se stavovi u kojima se dužno poštovanje, pa čak i divljenje, koje se očekuje od njihove klase, isprepliću s oštroumnim razumijevanjem slabosti "viših klasa".

Iako je motiv usputnog susreta s Jackom Trbosjekom bio čest u desetljećima nakon njegovih ubojstava i nije svojstven samo Lowndesovoj, njezina kratka priča posve je sigurno prvo tiskano djelo u kojem se taj motiv pojavljuje.

Plodna engleska književnica Marie Adelaide Elizabeth Rayner Lowndes rođena je 1868. godine u Londonu kao jedina kćer odvjetnika i aktivne feministice, no odrasla je u Francuskoj. Spisateljski aktivna od 1868., pa sve do svoje smrti 1947. godine, objavila je niz romana, od kojih su tri čak i adaptirana na filmskom platnu.

Objavljivala je u prosjeku jednu knjigu godišnje, a osim kriminalističkog žanra, okušala se i u biografijama, kratkim pričama, dramama i memoarima, na kraju objavivši više od 40 djela. Iako se odbijala deklarirati kao pisac krimića, upravo je u tom žanru bila najuspješnija, inspirirajući se stvarnim događajima na kojima je vješto gradila radnju djela, dodajući različite psihološke elemente uz izvrsno poznavanje ženske psihologije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –