Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hermann Hesse

Sretan je tko može voljeti : O ljubavi

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Urednik: Volker Michels
  • Prijevod: Truda Stamać
  • 11/2014.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789532521634
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Antologiju "Sretan je tko može voljeti", mogli bismo nazvati i Hesse o ljubavi. Ova nadahnuta knjiga nije složena kao niska medaljona, kao knjiga o ljubavi opisanoj u knjigama Hermanna Hessea, već je pratila lijepu meandrirajuću crtu koja opisuje veće ili manje ljubavi, koja se zaplete u pjesmu i ne završava aforizmom. Ostaje tako u prvim tek slutnjama, razvija se u stanje očitovano u krajoliku, u socijalnoj priči naučnika u predgrađu pa sve do nestanka individualnosti u parfemu balova, te se doima kao da trubaduri još uvijek stanuju pokraj nas.

Ovoj je knjizi namjera da nas uvede u Hesseova djela, i da čitajući je nakon što smo ga već upoznali, ponovno za njim posegnemo podsjećajući se i nadopunjujući svoj pogled na ovog nobelovca. Ili da je čitamo zbog ljubavi, pa onda i iz ljubavi a možda se zato Hesse uopće i čita.


"Svi ti odgovori izlaze na isto: život poprima smisao jedino Ljubavlju. To znači: što smo sposobniji ljubiti i davati se, to će nam smisleniji biti život..."

"Zlo nastaje uvijek tamo gdje ljubav ne dostaje..."

 

Nijemac Hermann Hesse jedan je od najčitanijih i najprevođenijih pisaca prošloga stoljeća. Mladež na Zapadu smatrala ga je začetnikom hipi-kulture te je osobitu popularnost stekao šezdesetih godina. Pohađao je sjemenište iz kojega bježi, a zatim radi kao knjižničarski i bravarski pomoćnik. Putuje u Indiju, koja ostaje njegova trajna inspiracija. Za Prvoga svjetskog rata djeluje u Crvenom križu. Nastanivši se stalno u Švicarskoj i postavši njen državljanin (1923.), Hesse javno istupa protiv nacističke ideologije i ratnog osvajanja. Njegova je prepiska s Romainom Rollandom važno ljudsko i kulturno-povijesno svjedočanstvo toga vremena.

Vrhunac je Hesseova dometa roman "Stepski vuk" (Der Steppenwolf, 1927.). Brojne autorove knjige poezije sadrže nekoliko antologijskih pjesama. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1946. godine. Hesse je pisao i putopise i eseje.

Najpoznatija su mu djela: "Peter Camenzind", (1904.), "Pod žrvnjem" (1906.), "Gertrud" (1910.), "Rosshalde" (1914.), "Demian" (1919.), "Siddhartha" (1922.), "Narcis i Zlatousti" (1930.), i "Igra staklenim perlama" (1943.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –