Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hermann Hesse

Peter Camenzind

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Truda Stamać
  • 10/2017.
  • 190 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532521993
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Hermann Hesse jedan je od najčitanijih i najprevođenijih pisaca prošloga stoljeća. Mladež na Zapadu smatrala ga je začetnikom hipi-kulture te je osobitu popularnost stekao šezdesetih godina svojim romanima („Siddhartha“, „Stepski vuk“, „Igra staklenim perlama“), osim kojih je pisao i putopise i eseje a 1946. godine postao je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost.

U ovom ranijem Hesseovom djelu mladi Peter Camenzind napušta dom u malom planinskom selu i pun velikih ambicija kreće na put u potrazi za novim iskustvima. U ranoj dobi ostaje bez majke, a sa željom da se makne od bešćutnoga oca, odlazi na sveučilište. Putujući kroz Italiju i Francusku Camenzind je sve razočaraniji patnjom koju otkriva oko sebe, a nakon propalih romansi i tragičnih prijateljstava, njegov idealizam se gubi u beznađu... da bi kasnije ipak pronašao radost i u najmanjim detaljima svoga života i tako obnovljena duha vraća se brinuti o ostarjelome ocu.

Ukratko, u „Peteru Camenzindu“ (1904.) Hesseove su glavne teme čovjekova ukorijenjenost u prirodi i ideal služenja čovječanstvu u duhu sv. Franje Asiškoga. Camenzindovo samoljublje i ljubav prema čovjeku stapaju se, vodeći njegov nemirni duh na put unutarnjeg sklada.

Nijemac Hermann Hesse jedan je od najčitanijih i najprevođenijih pisaca prošloga stoljeća. Mladež na Zapadu smatrala ga je začetnikom hipi-kulture te je osobitu popularnost stekao šezdesetih godina. Pohađao je sjemenište iz kojega bježi, a zatim radi kao knjižničarski i bravarski pomoćnik. Putuje u Indiju, koja ostaje njegova trajna inspiracija. Za Prvoga svjetskog rata djeluje u Crvenom križu. Nastanivši se stalno u Švicarskoj i postavši njen državljanin (1923.), Hesse javno istupa protiv nacističke ideologije i ratnog osvajanja. Njegova je prepiska s Romainom Rollandom važno ljudsko i kulturno-povijesno svjedočanstvo toga vremena.

Vrhunac je Hesseova dometa roman "Stepski vuk" (Der Steppenwolf, 1927.). Brojne autorove knjige poezije sadrže nekoliko antologijskih pjesama. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1946. godine. Hesse je pisao i putopise i eseje.

Najpoznatija su mu djela: "Peter Camenzind", (1904.), "Pod žrvnjem" (1906.), "Gertrud" (1910.), "Rosshalde" (1914.), "Demian" (1919.), "Siddhartha" (1922.), "Narcis i Zlatousti" (1930.), i "Igra staklenim perlama" (1943.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –