Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Trogrlić Konrad Clewing

Dalmacija - neizbrušeni dijamant : Habsburška pokrajina Dalmacija u opisu namjesnika Lilienberga

  • Nakladnik: Leykam international
  • Nakladnik: Filozofski fakultet - Split
  • Prijevod: Milan Soklić
  • 11/2015.
  • 328 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400341
  • Cijena: 298.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Grof Wenzel Vetter von Lilienberg, od rujna 1831. namjesnik pokrajine Dalmacije, slijedio je primjer svoga velikoga vladarskog uzora, cara Franje I. kad se počevši od 1832. pa nadalje, preko dvije godine, uputio na putovanje kako bi se temeljito upoznao s osobinama i prilikama povjerene mu pokrajine.

Lilienberg je i sam želio o njoj stvoriti sliku, ali ne temeljem podataka iz golih spisa i oslanjajući se na nedostatnu literaturu o Dalmaciji. I dok je monarhova metoda putovanja na vrhu Carstva bila već gotovo tri desetljeća svoj javnosti dobro poznata, Lilienbergovo službeno putovanje, s obzirom na svoju opsežnost, bilo je doista pionirski poduhvat.

U svakom slučaju u Dalmaciji je Lilienberg bio prvi i zacijelo jedini pokrajinski poglavar koji je tako intenzivno pristupio ovoj metodi. Prije Lilienberga dužnosnici na svojim putovanjima ne bi imali nekog razloga, a pogotovo ne mogućnosti, službeno posjetiti sva ona mjesta koja je Lilienberg od 1832. do 1834. posjetio i opisao.

Dugo izvješće o poduzetom putovanju doista je jedinstveno. U Prikazu pokrajine Dalmacije na temelju službenog putovanja u godinama 1832., 1833. i 1834. (na njemačkom: Darstellung der Provinz Dalmatien nach der ämtlichen Bereisung in den Jahren 1832, 1833 und 1834) Lilienberg je za Cara istražio Pokrajinu i njezinu upravu, i to vrlo temeljito, a posebno s aspekta koji u izvješću uvijek iznova izranja, a to je nedostatno zanimanje bečkih središnjih institucija za Pokrajinu i njezine interese.

Na osobit način zahvaljujući uljudnoj kritici upravno-političkih smjernica središnjih organa vlasti Lilienbergovi opisi od velike su vrijednosti, i to ne samo za promatranje lokalnih dalmatinskih prilika. Oni naime predstavljaju važno vrelo za analizu predožujskog sustava vladanja u cijeloj habsburškoj Cislajtaniji – to znači austrijskom dijelu Monarhije, upravljanom izravno iz Beča - kao cjelini. To vrijedi utoliko više što je tom sustavu općenito uzevši posvećeno malo istraživanja pa je knjiga "Dalmacija - neizbrušeni dijamant" svojevrsni doprinos njihovu obogaćenju i poticaj njihovu nastavku i proširenju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –