Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Trogrlić Nevio Štetić

Dalmacija i Istra u 19. stoljeću

  • Nakladnik: Leykam international
  • 12/2015.
  • 264 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400235
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi pod naslovom "Dalmacija i Istra u 19. stoljeću" na sintetski je način prikazana novovjekovna povijest Dalmacije i Istre od 1798. do 1918. godine. To je učinjeno na temelju već afirmiranih i provjerenih domaćih historiografskih spoznaja, ali također uzimajući u obzir i najnovija dostignuća na tom području iz pera uglednih stranih povjesničara.

Knjiga je sukladno svomu naslovu, podijeljena na dva temeljna dijela: jedan posvećen Dalmaciji, drugi pak Istri. Obje ove hrvatske zemlje u 19. stoljeću pripale su Habsburškoj Monarhiji, a od 1867. godine njezinoj austrijskoj polovici – tzv. Cislajtaniji.

Najprije se daju za oba dijela, temeljni obrisi političke povijesti Dalmacije i Istre u „dugom“ 19. stoljeću. Zatim se, u nastavku, obrađuju kulturna, gospodarska, vojna i religiozna povijest, kao i izabrani aspekti povijesti svakodnevice.

Osobit pak naglasak stavljen je na one temeljne procese koji su, kao protonacionalni i nacionalni, te modernizacijski na različite načine, oblikovali ove zemlje, njihovo pučanstvo te njegove elite i stavljali ga pred nemale izazove i zadatke.

Posebna je pozornost posvećena institucijama ovih zemalja i njihovom odnosu spram bečke središnjice, koji su u transmisiji vladinih odredbi i njihova sprovođenja imali golemu ulogu. Jednako tako, dužna pozornost posvećena je i istaknutim pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem obilježili modernu dalmatinsku i istarsku povijest.

Na kraju svakog poglavlja priložena je sumarna bibliografija u kojoj su prikazane one relevantne jedinice na temelju kojih je ne samo sastavljen ovaj svezak, nego koje predstavljaju i relevantno štivo za svako proučavanje i bavljenje istarskom i dalmatinskom poviješću u 19. stoljeću.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –