Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hans Gunnarsson

Negdje drugdje u Švedskoj

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Željka Černok
  • 04/2017.
  • 256 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591682
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

To „negdje drugdje u Švedskoj“ je Borunda, mjesto nekolicine univerzalnih iako pomalo pomaknutih likova i jednog kroničara. Kroničar je Allan Lundberg koji piše biografiju naselja, jer se, po vlastitoj tvrdnji, smatra znalcem kako bi savršeni gradić trebao izgledati i kako bi se njegovi uljuđeni stanovnici trebali ponašati. No želje su jedno, a stvarnost nešto posve drugo... Jer mještani Borunde daleko su od idealnih, njihove navike i osobitosti kao što su pijančevanje, tinejdžerska frustriranost, starački rasizam, partnerska i prijateljska otuđenost, nemar prema božićnim ukrasima koji po cijelu godinu vise na vratima i nezasluženi lutrijski dobitci Allana prilično živciraju te njegovu sliku o gradiću sustavno uništavaju. Stvar još više izmakne kontroli kad u jednoj noći troje mještana izgubi život pod nerazjašnjenim okolnostima...


Hans Gunnarsson plete priču oko naizgled nevažnih, malih ljudi i njihove uobičajenim problemima opterećene svakodnevnice. Negdje drugdje u Švedskoj proza je u kojoj nam ovaj prestižnim nagradama ovjenčani književnik podastire surovu istinu o zaboravljenim mjestima na periferiji zemlje i suprotstavlja je uvriježenoj slici o švedskoj uljuđenosti.

Gunnarssonova snažna karakterizacija likova, odlično fabuliranje i osjećaj za postizanje napetosti, humorom obojani pasaži te empatija koju pokazuje za svoje junake čine ovu prozu vrhunskim čitalačkim iskustvom i jednim potpuno novim uvidom u suvremenu švedsku literaturu. Gunnarssona smatraju majstorom kratke forme, a kritika ga izdvaja i kao književnika čije romane trebaju čitati svi oni koje zanima drugačija Švedska.


“Vraški je vješt u tome da pretvori najobičniju svakodnevu priču o naizgled neuzbudljivim događajima u napeti krimić koji više ne možete ispustiti iz ruku.”
Helsingborgs Dagblad

“Hans Gunnarsson je pisac koji najbolje opisuje Švedsku danas.”
Svenska Dagbladet

“Ovo je jednostavno sjajna suvremena umjetnost. Gunnarsson ruši realistično postavljenu scenu, skupi sve rekvizite na gomilu i zapali šibicu. I tako to gori.”
Sydsvenska Dagbladet

Hans Gunnarsson (r. 1966., Finspang) poznati je i brojnim nagradama istaknuti švedski prozni pisac. Osobito se ističe kratkim pričama za koje je dobio brojne nagrade i jedan je od najpriznatijih švedskih kratkopričaša. Njegova debitantska zbirka Bakom glas koja mu je objavljena davne 1996. osvojila je švedsku nagradu „Catapult“ za najbolji prvijenac. Otada je napisao mnogo zbirki i romana kojima je osvojio sve važnije švedske književne nagrade i permanentno za svoj rad dobiva pohvale kritike. Osim prozom, Gunnarsson se bavi i pisanjem scenarija.

Napisao je zbirke kratkih priča: Februari (1999.), En kväll som den här (2001.), En jävla vinter (2002.), Allt ligger samlat (2005.), te romane Negdje drugdje u Švedskoj (2007.), Albatross (2009.), Försmådd (2012.), All inclusive (2015.) te Enkelrum (2016.). Osvojio je nagradu „Guldbagge“ za film Leva livet te godine 2002. književnu nagradu „Ludvig Nordström“. Švedska akademija za umjetnost dodijelila mu je i godišnju nagradu za pisanje.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –