Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tihomila Težak-Gregl

Hrvatske zemlje od starijega kamenog do bakrenog doba

  • Nakladnik: Leykam international
  • 04/2017.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400457
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Hrvatske zemlje od starijega kamenog do bakrenog doba" obuhvaća razdoblje od prve pojave čovjeka na tlu današnjih hrvatskih zemalja u starije kameno doba pa do razvoja prvih metalurških zajednica u bakreno doba. U uvodnom se dijelu objašnjava pojam prapovijesti u okvirima povijesti, njezine podjele i kriteriji na kojima one počivaju, izvori i metode proučavanja prapovijesti. Prva od četiriju velikih cjelina posvećena je starijem kamenom dobu, odnosno paleolitiku. U okviru toga poglavlja ukratko se prikazuje evolucija čovjeka i doprinos hrvatskih nalazišta i nalaza. Slijedi iscrpniji pregled života prapovijesnih ljudi na tlu današnje Hrvatske tijekom donjeg, srednjeg i gornjeg paleolitika.

Druga cjelina daje pregled života ljudskih zajednica nakon završetka ledenoga doba s naglaskom na promjenama koje su posljedica geoloških i klimatskih promjena.Treća velika cjelina obuhvaća mlađe kameno doba ili neolitik, tumači pojmove neolitizacije i neolitičke revolucije, uzroke i razloge ključnih promjena gospodarskom, društvenom i duhovnom životu prapovijesnih ljudi. Posebno se taj razvoj promatra na području kontinentalne, a posebno jadranske Hrvatske u okviru općeprihvaćenih kronoloških periodizacija.

Posljednja cjelina pripada prijelaznom razdoblju i transformaciji kamenog doba u metalna doba, odnosno bakrenom dobu ili eneolitiku sa svim njegovim specifičnim obilježjima od razvoja primarne metalurgije, tzv. revolucije sekundarnih proizvoda do društvenih diferencijacija i pojave prvih indoeuropskih populacija na tlu Europe.

Razdoblja neolitika i eneolitika dobro su posvjedočena brojnim arheološkim nalazima i nalazištima kako u kontinentalnom tako i u primorskom dijelu Hrvatske, a mnoga od njih imaju iznimno važno mjesto u proučavanju spomenutih razdoblja u širem europskom kontekstu s obzirom na geografski položaj koji je od najstarijih vremena bio poveznica jugoistočne i srednje Europe te Sredozemlja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –