Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Medicinska biokemija i laboratorijska medicina u kliničkoj praksi

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • Urednik: Elizabeta Topić, Dragan Primorac, Mario Štefanović
  • 12/2017.
  • 826 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531767590
  • Cijena: 504.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Vema brzi razvoj tehnologije (osobito analitičke i informatičke) značajno je promijenio prijašnju ulogu stručnjaka u medicinskolaboratorijskoj dijagnostici. Danas je, osim analize različitih promjena primjenom čitavog niza morfoloških, ali i funkcionalnih tehnika (za čiju je ispravnu interpretaciju nužno poznavanje granica mogućnosti svake pojedine tehnike) potrebno istovremeno dobro poznavanje patofizioloških zbivanja u tijelu te njihova refleksija na kliničku simptomatologiju najrazličitijih patoloških stanja. Zbog svega toga, važno je razumijevanje liječnika, računalnih znanstvenika i njihovih ciljeva te stručnjaka u području medicinske biokemije i laboratorijske medicine. Samo takovom sinergijom ovih stručnjaka, računala mogu doseći svoj puni potencijal u medicini, odnosno medicinskolaboratorijskoj dijagnostici, što u konačnici rezultira i boljom skrbi za bolesnika.

Zahvaljujući napretku prirodnih znanosti i medicine općenito, te razvoju računalne tehnologije, područje medicinske biokemije i laboratorijske medicine značajno je prošireno. Uz već postojeća područja kliničke kemije, laboratorijske hematologije i koagulacije, farmakološke analitike i toksikologije sve više se razvija laboratorijska imunologija, a u posljednjih desetak godina i najnovije područje medicinske biokemije – molekularna dijagnostika koja zahvaća sve medicinske discipline. Rezultat toga je da danas medicinskobiokemijski laboratoriji pružaju mnoštvo raznovrsnih pretraga, za koje je potrebno sveobuhvatno poznavanje medicine, ali i medicinske biokemije, kako bi se osigurala valjana, klinički relevantna interpretacija rezultata.

Sve navedeno je i razlog gotovo trostrukog povećanja sadržaja 2. izdanja udžbenika „Medicinska biokemija i labaratorijska medicina u kliničkoj praksi“. Naime, prvo izdanje udžbenika prije desetak godina imalo je 441 stranicu i 30 poglavlja, dok ovo drugo ima 830 stranica i 44 poglavlja. Isto je i s autorima pojedinih poglavlja, ekspertima u svom području rada. U prvom izdanju bilo ih je 30, a u drugom čak 75 autora sa svih medicinskih fakulteta i najvažnijih kliničkih nastavnih baza u Republici Hrvatskoj. Zato se slobodno može reći da je posrijedi gotovo enciklopedijsko izdanje, kakvo do sada nije viđeno na ovim prostorima, a niti u regiji.

Studenti različitih sveučilišnih razina biomedicine i zdravstva, u preddiplomskoj i diplomskoj nastavi dobit će dobar uvid u medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu svladavanjem određenih poglavlja u cijelosti, poput: Medicinska  biokemija, Biološka varijacija sastojaka tjelesnih tekućina, Utjecaj različitih čimbenika na rezultate laboratorijske pretrage, te poglavlja koja se odnose na područje medicinskobiokemijske dijagnostike hitnih stanja (Racionalni pristup laboratorijskoj dijagnostici, Medicinska biokemija i laboratorijska medicina hitnih stanja i Pedijatrijska medicina). Za sva ostala poglavlja priređen je sažetak, koji zajedno s tablicama i slikama iz teksta poglavlja čini cjelinu, koja studentu osigurava osnovna znanja o medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini, što je osobito korisno studentima sveučilišne preddiplomske razine zdravstvenih struka (primjerice, sestrinstvo, primaljstvo, laboratorijska medicina).

Koncepcija knjige je klinički pristup različitim patološkim stanjima temeljen na analitičkim rezultatima raznovrsnih dijagnostičkih metoda sofisticirane medicinskolaboratorijske dijagnostike.

Studenti, medicinari, biokemičari i ostali kojima su namijenjeni tekstovi ovog udžbenika u njemu će naći korisne podatke o mnogobrojnim patološkim stanjima (koji se zrcale u rezultatima mnogobrojnih pretraga MLD) koja ih očekuju u kliničkoj praksi, prezentirane na razumljiv, sustavan i edukativan način, a zahvaljujući ilustracijama visoke kvalitete ostaje vrijedan priručnik svim korisnicima u kliničkoj praksi i nakon završetka studija. Naglasak je na važnosti multidisciplinarnog rada, ali i potrebi primjene novih metoda moderne tehnologije u službi laboratorijske medicine te osiguranja kontrole kvalitete raznovrsnih dijagnostičkih postupaka. Primjena najnovijih standarda rada pri dijagnostici i praćenju različitih bolesti uz primjenu odgovarajućih metoda terapije, dovest će do bržeg otkrivanja i učinkovitijeg liječenja različitih patoloških stanja, a time i poboljšanja sveukupne zdravstvene skrbi bolesnika.

Iz uredničke recenzije

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –