Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nadežda Čačinovič

Uvod u filozofiju književnosti

  • Nakladnik: Leykam international
  • 11/2017.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400563
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Predmet ove knjige jest filozofski aspekt bavljenja književnošću.

Uvod započinje pretpostavkom i medijem čitave problematike – jezikom i pismom, nakon toga prelazi na kontekst književnosti, baveći se poviješću nastanka pojma, izdvajanjem i razgraničavanjem književne djelatnosti te odnosom književnosti i drugih umjetnosti odnosno poviješću uključivanja barem dijela književnosti u singularni pojam jedne obuhvatne umjetnosti.

Drugi dio je posvećen pojmovnom paru književnost i zbilja, kako klasičnim tumačenjima toga odnosa mimezom ili ekspresijom, tako i pregledom mogućih formulacija istinitosnih funkcija književnosti i teorije načina postojanja književnosti, njezina ontološkog statusa. Treći dio bavi se pitanjima učinkovitosti fikcije - pitanjima realnog učinka nečega čiji je realni opstanak konstantno ambivalentan te raspravlja i o drugim varijantama virtualnoga.

Četvrti dio bavi se odnosom slike, riječi i zvuka: u povijesnom rasponu od prethistorije do našega digitalnog vremena.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –