Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nadežda Čačinovič

Vodič kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu : Koristan i za inteligentne muškarce

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 12/2007.
  • 111 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222814
  • Cijena: 49.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Neobični vodič kroz klasična djela svjetske književnosti i njihove autorice i autore.

Kroz esejističko i angažirano putovanje filozofkinja Nadežda Čačinovič upoznaje nas s ženskim pismom te idejom ženske emancipacije kroz djela u kojima je možda i ne bismo intuitivno potražili. Zaviriti iza stereotipa u književnim djelima moguće je na više načina, i kroz proučavanje lika kao slike duha vremena, i kroz postupke autora u svojevrsnom emancipiranju lika iz ili unutar okvira vremena.

Nadežda Čačinovič upućuje nas na najzanimljivija djela koja vrijedi, prvi put ili iznova, čitati iz današnje vizure, iščitavajući kodove roda na očekivanim ili manje očekivanim mjestima, od naizgled jednostavnih jednadžbi građanskog prosperiteta žene iz romana Jane Austen do unutarnjeg monologa ženskog lika koji doživljava orgazam u «Uliksu» Jamesa Joycea, i dalje od tog. Nije naodmet ni što nas ova knjiga na jedan ljubazan i nenametljiv, ponekad i suptilno duhovit način, kroz pisanje o tome kako se unatrag više od stotinu godina pisalo o ženama (i muškarcima), podsjeća na neke temeljne nedoumice vezane uz nas same ili naše odnose s drugima. Ona je utoliko poticaj i na daljnje čitanje i istraživanje, prijateljski orijentiran i prema ženskom pitanju, ali i prema pitanju suodnošenja suvremenog muškarca s tim istim pitanjem i njegovim samodefiniranjem. Dakle, prijateljski za oba spola, s neskrivenim komplimentiranjem inteligenciji i pameti.

***

Nadežda Čačinovič rođena je 1947. u Budimpešti. Redovni je profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je knjiga «Subjekt kritičke teorije» (1980), «Pisanje i mišljenje» (1981), «Estetika njemačke romantike» (1887), «Estetika» (1988), «Ogled o pismenosti» (1994), «U ženskom ključu» (2001), «Doba slika u teoriji mediologije» (2001), «Parvulla aesthetica» (2004) te urednica zbornika «Žene i filozofija», (2007).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –