Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdenka Ðerđ

Dramaturgija lutkarskoga kazališta

  • Nakladnik: Leykam international
  • 06/2018.
  • 752 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400648
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga “Dramaturgija lutkarskoga kazališta” Zdenke Đerđ pokazuje da je hrvatski lutkarski igrokaz nastao u kontekstu europskog lutkarstva te da je uporišta imao u tradicijskoj kulturi – folklornom lutkarstvu i u umjetnickim osobnostima svojih zacetnika, Ljube Babića te Dragutina Domjanića, Vladimira Nazora, Viktora C. Emina. Tako se gotovo svi sačuvani europski lutkarski žanrovi poput kazališta jaslica, lutkarske komedije, opere i drame te spektakla i zabavnih lutkarskih predstavljackih formi izvode i u hrvatskim gradskim lutkarskim kazalištima.

Autorica analizira se repertoar lutkarskih kazališta u Splitu, Zagrebu, Zadru, Osijeku i Rijeci, od njihovih osnutaka do 2006. odnosno 2007. kada je u Hrvatskoj ustanovljen godišnji natjecaj i festival za dječja i lutkarska kazališta Mali Marulić. Knjiga donosi i sedam različitih lutkarskih poetika i njihovih osobitih formi lutkarskih igrokaza počev od Zlatka Boureka, preko Borislava Mrkšica, Milana Čečuka, Višnje Stahuljak, Luke Paljetka, Tahira Mujičića i Jasena Boke.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –