Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Elena Poniatowska

Ja, Jesusa

  • Nakladnik: Iris Illyrica
  • Prijevod: Željka Lovrenčić
  • 02/2016.
  • 378 str., meki uvez
  • ISBN 9789535838944
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Ja, Jesusa" najveće živuće meksičke novinarke i spisateljice Elene Poniatowske. Jesusa Palancares, jedan od najosebujnijih ženskih likova svjetske književnosti, hrabra je žena koja od svoje najranije mladosti luta sama Meksikom, sudjeluje u Meksičkoj revoluciji i bori se za egzistenciju vlastitim radom, ne pristajući na kompromise i konformizam. Itekako svjesna društvene nejednakosti i nepravde, Jesusa nam daje novo viđenje Meksičke revolucije iz perspektive žene te nižeg društvenog sloja.

Budući da se lik Jesuse Palancares temelji na stvarnom životu siromašne pralje iz Grada Meksika, roman "Ja, Jesusa" vjerodostojan je i neprocjenjiv dokument svoga vremena, Meksika siromašnih i obespravljenih prve polovice 20. stoljeća. 

Elena Poniatowska rođena je 1932. u Parizu. Bježeći pred Drugim svjetskim ratom, početkom 1940.-ih s obitelji odlazi u Meksiko, rodnu zemlju svoje majke. Već s osamnaest godina započinje novinarsku karijeru u novinama Excelsior. Prvu knjigu, zbirku kratkih priča "Lilus Kikus", objavila je 1954. Među više od četrdeset objavljenih romana, zbirki kratkih priča, eseja, dječjih knjiga, povijesnih zapisa, ističu se "La noche de Tlatelolco", "Tinisima", "Fuerte es el silencio", "Nada, nadie. Las voces del temblor", "Querido Diego", "Frida Kahlo: La Camara Seducida" (u koautorstvu s Carlom Stellweg), "Las siete cabritas", "La piel del cielo", "Tlapaleria", "En tren pasa pimero".

Njezin rad karakterizira spoj fikcije i povijesnih rekonstrukcija. Djela su joj prevedena na više svjetskih jezika, no u Meksiku je zadržala imidž novinarke fokusirane na položaj žena, zaštitu ljudskih prava i obranu ugroženih društvenih skupina. Naziva se feministicom do srži te ističe kako je studentski pokret 1968. imao presudan utjecaj na njezin život i rad. Za svoj književni i novinarski rad dobila je brojne nagrade, među kojima se ističe španjolska Cervantesova nagrada za književnost, najznačajnija nagrada španjolskog govornog područja za životno djelo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –