Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ariana Harwicz

Ubij se, ljubavi

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Duška Gerić Koren
  • 02/2019.
  • 172 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592443
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U neimenovanom zabačenom selu jedna se žena bori sa svojim demonima – osjeća se zarobljenom, a čezne za slobodom, prihvaća svoju ulogu autsajdera dok žudi za pripadanjem, želi biti dobra majka i žena, a istodobno ima poriv upotrijebiti pištolj ili nož.

Visokoobrazovana, načitana i navikla na grad, sada je zapela na selu gdje vrijede drugi zakoni koji se neminovno odnose i na nju. Prestravljena je banalnošću svakodnevice i stiješnjena u okvire obiteljskog života, a sva njezina nastojanja da ispuni svoje bračne i majčinske uloge padaju u vodu pod teretom njezinih mračnih, maničnih, na mahove stravičnih misli.

"Ubij se, ljubavi" uistinu je nesvakidašnja i intenzivna knjiga. Ova bolno iskrena ispovjedna proza propituje ljubav, majčinstvo, usamljenost, a ponajviše postporođajnu depresiju i sve mučne, suicidalne i sadističke misli koja ona sa sobom nosi. Ispisan britkim i inteligentnim jezikom, ovaj je roman prepun filmičnih scena, a čitatelj je uronjen u psihu protagonistice koja je neprestano na rubu ludila i titra na ivici stvarnosti. "Ubij se, ljubavi" djelo je iznimnog stila, istodobno brutalno i poetično, koje ne samo što je tematski i stilski zanimljivo, već i važno jer progovara o nerado spominjanim temama o kojima je nužno razgovarati i detabuizirati ih.

Ariana Harwicz (1977., Buenos Aires) argentinska je spisateljica uspoređivana s Nathalie Sarraute, Virginijom Woolf i Sylviom Plath i jedna od najupečatljivijih autorica suvremene argentinske književnosti. Studirala je filmsku umjetnost i dramaturgiju u Argentini, a potom diplomirala izvedbene umjetnosti na Sveučilištu Pariz VII i magistrirala komparativnu književnost na Sorbonni. Njezinu prozu karakterizira nasilje, erotika, ironija i direktna kritika klišeja vezanih uz obiteljske odnose i konvencionalne veze.

Poučavala je pisanje scenarija i napisala je dvije drame koje su uprizorene u Buenos Airesu. Režirala je dokumentarac "El dia del Ceviche" koji je prikazivan na festivalima u Argentini, Brazilu, na Kubi i u Venezueli. Njezin prvi roman "Ubij se, ljubavi" (Matate, amor, 2012) ovjenčan je sjajnim kritikama i proglašen najboljim romanom 2012. godine od strane La Nacióna. Adaptiran je za kazalište u Argentini i Izraelu. Bila je u finalu za nagradu Republic of Consciousness 2018 i nominirana za nagradu Man Booker International 2018.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –