Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dinko Kreho

Bio sam mladi pisac

  • Nakladnik: Sandorf
  • 06/2019.
  • 116 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511528
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U jednom od svojih prijašnjih života, žudio sam za istaknutim mjestom u književnom i intelektualnom životu sredine u kojoj sam živio i studirao književnost. Kružio sam, sa svojim pričama, pjesmama, kritikama i “političkim analizama”, oko skupine muškaraca na koje sam gledao kao na meštre od riječi, etički i estetički superiorne učmaloj sredini u kojoj djeluju. Pohodio sam promocije, tribine i književne večeri na kojima su se okupljali, kao i birtije koje su posjećivali, s uvjerenjem da se tamo (na tribini i u birtiji podjednako) brane ne samo istinske umjetničke i književne vrijednosti, nego i kritičko mišljenje i demokracija uopće.

Za svaku nepodopštinu na “sceni” koju bi neka od tih sijedih glava skrivila - a znalo je biti pravih svinjarija - izvukao bih prigodnu racionalizaciju iz rukava. Zauzvrat, bio sam čašćen i hvaljen kao “dečko koji obe­ćava”. Te su mi pohvale davale osjećaj da sam bliže ne samo ispunjenju svojih (pretpostavljenih) literarnih potencijala, nego i punopravnom članstvu u svijetu odraslih, mislećih muškaraca. Ukratko: bio sam mladi pisac.

 

Čitanje Krehinih eseja daje mi osjećaj - s onu stranu sentimentalnosti - da je književnost, a s njom i književni život, još uvijek relevantna tema, praksa i način života, što je iznimno postignuće u naše doba. To su eseji teoretičara koji dopušta da se u njegov koncept umiješa biografska slu­ čajnost; eseji u kojima se susreću zakučasti tokovi historijske i osobne pripovijesti, rigoroznost i užitak u tekstu. Eseji majstora eseja i vršnjaka, koji, kroz generacijski pogled, praktički ne mogu ne revitalizirati debatu o književnosti na cjelokupnom postjugoslavenskom prostoru.

 Muanis Sinanović

Dinko Kreho (Sarajevo, 1986.) bio je član uredništva dvotjednika za kulturu i društvena pitanja Zarez, suradnik regionalnog projekta Alternativna književna tumačenja (AKT), te voditelj tribine Od rijecči do rijecči u književnom klubu Booksa. Književnokritičke, esejističke i publicističke tekstove redovno objavljuje na portalima booksa.hr i proletter.me, kao i u tjedniku Novosti.

Objavio je pjesničke knjige "Ravno sa pokretne trake" (2006.), "Zapažanja o anđelima" (2009.) i "Simptomi" (2019.), esejističke knjige "Bio sam mladi pisac" (2019.) i "Naš vršnjak Dylan Dog" (2021.), radio dramu "Bezdrov: Zvižduk u noći" (u koautorstvu s Darijem Bevandom, 2013.), kao i stotinjak književnokritičkih i esejističkih tekstova u tiskanim i digitalnim medijima. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –