Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlatka Valentić

Sad sam puno mlađa

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 06/2019.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862225
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirka “Sad sam puno mlađaVlatke Valentić nastala je kao eksperiment prevoditeljice koja u 25 godina književnog rada nikad nije nastupila kao “prvi” autor. Sa zamašnim prijevodnim opusom mahom pripovjedne proze i esejistike, okreće se poeziji kao mediju kojim se dotad bavila samo kao čitateljica. S jedne strane, nastoji osvježiti vlastiti pristup jeziku i tekstu. Traži glas koji nema obvezu interpretacije drugoga, kao ni dosljednosti pravilima neutralnoga književnog i knjiškog izričaja. No kroz taj formalni pokus logično joj se nameće i posve intimna zadaća: pisanje svojevrsna dnevnika, zapisivanje unutarnjih razgovora s osobama koje je bila ili je mogla postati, sa svojim licima i naličjima u sadašnjem trenutku.

Radu pristupa u jednakoj mjeri neozbiljno i ozbiljno, u želji da si objasni, oblikuje i u tekstu sačuva proživljeno, ali i da ga protisne kroz filtar ironije. A budući da prije svega piše za sebe, piše što želi čitati: iskrene, pristupačne, na prvi pogled razumljive pjesme s pričom.

Vlatka Valentić rođena je 1972. u Zagrebu. Bavi se književ­nim prevođenjem s francuskog i engleskog jezika. Dvostruka je dobitnica godišnje nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca “Josip Tabak” za prijevode romana "Vila karabinka" Daniela Pennaca (Sysprint, 2001.) i "Rijeka dima" Amitava Ghosha (Vuković & Runjić, 2018.).

Godišnju nagradu Ministarstva kulture RH za književni prijevod “Iso Velikanović” primila je 2022. za prijevod djela "Godine" Annie Ernaux (OceanMore, 2021.). Zbirke pjesama "Sad sam puno mlađa" (2019.), "Veliki bijeg" (2021.), "Tajna zaključane sobe & obrnute pjesme" (2022.) i "Hotel Bovary" (2024.) objavila je u nakladi Vuković & Runjić.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –