Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Chariandy

Brat

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Una Krizmanić Ožegović
  • 08/2019.
  • 184 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592627
  • Cijena: 109.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U predgrađu Toronta smjestio se Park, naselje oronulih zgrada i besperspektivnih sudbina. Francis i Michael sinovi su siromašnih trinidadskih doseljenika, otac ih je ostavio, a majka im ponekad radi i tri smjene kao čistačica da bi im omogućila šansu za život u novoj domovini. Nošen ritmovima hip hopa, snovima o uspjehu i pronalazeći u prijateljima zaklon od društva koje ga je osudilo na propast, Francis se sve više udaljava od majke i brata te u njemu tinja rastući bijes spram okoline koja u njemu vidi samo tamniju nijansu boje kože.

Mlađi brat Michael vodi nas kroz priču koja je dovela do trenutka u kojem Francisa više nema i u isječcima prošlosti i sadašnjosti čitatelj stvara sliku užasa jedne obitelji, ali i cijele generacije.


David Chariandy jedan je od najboljih glasova suvremene kanadske proze, a njegova snaga leži u načinu na koji progovara o jednoj od najbolnijih i najaktualnijih tema današnjice. Policijsko nasilje, neadekvatnost obrazovnog sustava i nemogućnost probijanja društveno nametnutih uloga samo su neke od ideja koje autor problematizira. Autor, i sam sin imigranata, detaljima i izričajem lišenim općih mjesta i patetike dočarava jednu obiteljsku tragediju, jedan svijet koji istodobno živi u sadašnjosti i prošlosti, na Trinidadu i u Kanadi, a ne osjeća pripadnost nigdje.

Brat je gorko-slatki hommage opasnosti koju nosi nada i nedostatnosti koju nosi tuga.
Catherine Hernandez, Quill & Quire

Chariandyjev drugi roman "Brat" izvanredno je dirljiv i fino satkan portret njegova rodnog grada... To je slavlje i obračun, studija o jednoj zajednici i obitelji te o načinu na koji jedno ovisi o drugome, o moći umjetnosti da stvara, a onih koji su na vlasti da uništavaju.
Mark Medley, Globe and Mail

Chariandy je napisao roman zbog kojeg bi vrijedilo pročitati cijelu knjižnicu da ga se otkrije.
Hannah Sung, Globe and Mail

Brat je sjajan roman pisca s talentom i preciznošću poput Junot Díaz i Dinawa Menegestua. Njegovo srce kuca, a jezik mu je oštar. Elegantan je, životan i nesumnjivo mrak. Ovo je najdirljivija knjiga koju sam ove godine pročitao.
The Guardian

David Chariandy (1969., Scarborough) kanadski je književnik trinidadskog porijekla. Doktorirao je engleski jezik i književnost na Sveučilištu York, a danas živi u Vancouveru i predaje na Sveučilištu Simon Frasier. Prvi roman "Soucouyant" objavio je 2007. i za njega je dobio brojne pohvale i kritike čitatelja te je bio u finalu za četiri najvažnije kanadske književne nagrade, među kojima i „Governor General’s Award“. Njegov drugi roman "Brat" iz 2017. premašio je uspjeh debija i potvrdio ga kao jednog od najboljih kanadskih suvremenih književnika. Nagrađen je nagradom „Roger Writer’s Trust Fiction Prize“ 2017. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –