Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Murat Gülsoy

U gradu sjena i utvara

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Maja Tutavac
  • 10/2019.
  • 280 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592634
  • Cijena: 280.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Antikvarnice su riznice u kojima ljubitelji knjiga pažljivim prekopavanjem mogu naići na čudesna otkrića. Upravo to dogodilo se mladom odvjetniku M.F.A.-u koji je 1968. naišao na skromnu knjižicu koja ga je toliko zaokupila da ju je odlučio prevesti. Radilo se o pismima ispisanim urednim rukopisom na francuskom jeziku, a koja je izvjesni Fuad pisao svom prijatelju Alexu. Fuad je novinar koji zajedno s fotografom Marcelom, po nalogu pariškog L´illustrationa u kolovozu 1908. odlazi brodom iz Marseillea u osmansku prijestolnicu, Istanbul. Na tom će se zadatku Fuad suočiti s osobnom identitetskom frustracijom jednako kao i s nadirućim revolucionarnim društvenim promjenama.

Rođen u Turskoj od majke Francuskinje i oca Turčina, Fuad nakon očeve smrti s majkom trajno seli u Francusku. O ocu ne zna gotovo ništa jer se rodio nakon očeve smrti. Ta intrigantna činjenica, jednom kad se skrasi u Istanbulu, dovest će ga u iskušenje da otkrije vlastite korijene, a trag o mogućnosti postojanja obiteljskog ludila neće mu dati mira…

"U gradu sjena i utvara", istaknuti i nagrađivani turski pisac Murata Gulsoya, na pozornici povijesnih previranja koja su obilježila kozmopolitski Istanbul s početka 20. stoljeća, gradi priču o izgubljenosti pojedinca na identitetskoj mapi. Melankoličnost priče izvire iz osobnosti i nježnosti samih epistola, ali joj neprikosnoveno pridonose i povijesna kulisa Carstva na izdisaju, vizure starih istambulskih četvrti, legende i mitovi utkani u tkivo grada te stare razglednice.

Iako se čini da Gulsoy raspravlja o široko rasprostranjenoj temi unutar turske književnosti, on uspijeva stvoriti originalan i snažan roman – i zbog hibridnih kulturnih konflikata njegovih protagonista i zbog njegovih komentara na orijentalizam, preko Istanbula. - prof. Handan Inci, Mimar Sinan University of Fine Arts

Murat Gulsoy (1967.) nagrađivani je turski pisac. Studirao je inženjerstvo i psihologiju. Literarnu karijeru počeo je 1992. kao izdavač i pisac književnog magazina Hayalet Gemi. Gulsoyev opus obuhvaća osamnaest knjiga od kojih su većina zbirke kratkih priča, a napisao je i osam romana. Dobitnik je prestižnih turskih nacionalnih književnih nagrada. Za knjigu "Bu Kitabi Çalin" 2001. godine dobio je Nagradu Saita Faika za novelu, a za "Bu Filmin Kötü Adamı Benim" 2004. osvaja Nagradu Yunusa Nadija za roman. Knjige su mu prevedene na njemački, engleski, makedonski, arapski, bugarski, albanski i kineski. Radi kao biomedicinski inženjer, psiholog te predaje kreativno pisanje. Predsjednik je izdavačkog odbora Bogazici University Pressa. Romanom "U gradu sjena i utvara" (Gölgeler ve Hayaller Şehrinde, 2014.) okrunio se prestižnom književnom nagradom Sedat Simavi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –