Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Asja Bakić

Sladostrašće

  • Nakladnik: Sandorf
  • 05/2020.
  • 120 str., meki uvez
  • ISBN 9789533512099
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sladostrašće Asje Bakić: što ako ovaj naslov ne označava nasladu nego pasiju, muku transformacije, preobrazbe u nešto drugo, nešto što možda još nema imena?

Ova je knjiga gusta, halucinantna i mračna pripovjedna mreža: neki budući (posthumani) barok u kojemu motivi fantastike i mitologije, politike i religije, književnih klasika i popularnih žanrova više nisu samo resursi za pričanje priča nego zaboravljeni programi otpora, rebusi privatnih opsesija, neaktivirani vremenski strojevi.

Vječito balansirajući na oštrici napetosti, humora i prijetnje, gdje od rečenice do rečenice raste osjećaj čitanja na vlastitu odgovornost (dobro poznat svima koji su čitali Mars), jedanaest priča Sladostrašća opisuje zagonetne procese kojima (anti)junakinja postaje “koža, rastegnuta preko užitka, napeta kao bubanj”. U svjetovima ove zbirke, to je koža koju “čovjek” dijeli s biljkom, strojem, životinjom, virusom: središnja će se drama odigrati ulaskom likova u atipične, neskriptirane odnose s drugima i radikalnim repozicioniranjem na skali postojanja.

Posve novi, rizični, dinamični identiteti – “proizvodi” ovih priča – sa sobom nose i nove i jednako rizične pojmove obitelji, seksa, progresa, s onu stranu retro opreke utopije i distopije: ono mjesto ultimativnog tuđinstva, gdje će se urušiti sve granice između biologije i tehnologije, živog i mrtvog, simulirane i materijalne stvarnosti, bit će upravo naš svijet. Možda baš pod geslom jedne od protagonistica (“informacija je informacija”), između redaka ove knjige nazire se obećanje nekog novog tipa solidarnosti; ulazimo u dosad neistraženu dionicu onog puta gdje se spajaju feminizam i spekulativna fikcija: borbe za budućnost.

Luka Bekavac

Asja Bakić rođena je 1982. godine u Tuzli, gdje je završila studij bosanskog jezika i književnosti. Poeziju je objavljivala u nekoliko časopisa s prostora bivše Jugoslavije (ProFemina, Tema, Zarez, Quorum, Treći Trg, Diwan, Poezija, airBeletrina). Zajedno s Mašom Grdešić, Lanom Pukanić i Barbarom Pleić Tomić 2014. godine pokrenula je portal za feminističko čitanje popularne kulture Muf. Autorica je knjige poezije "Može i kaktus, samo neka bode" (Aora, 2009.), zbirki kratkih priča "Mars" (Sandorf, 2015.) i "Sladostrašće" (Sandorf, 2020.) te knjige eseja "Dođi, sjest ću ti na lice" (Fraktura, 2020.)

Zbirka priča "Mars" izašla je 2019. godine u američkom izdanju kod nakladničke kuće Feminist Press iz New Yorka. Publishers Weekly uvrstio ju je na godišnju listu najboljih proznih naslova objavljenih na engleskom jeziku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –