Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hana Andronikova

Zvuk sunčanog sata

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Suzana Kos
  • 06/2020.
  • 336 str., meki uvez
  • ISBN 9789532592870
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Daniel Keppler odlazi s djecom i unucima na skijanje u Colorado, a u neobaveznom razgovoru s vlasnicom pansiona saznaje da je porijeklom iz Češke, baš kao i on. Ono što je trebalo biti tek usputan razgovor pretvara se u cjelonoćnu ispovijed i otvaranje starih, nikad zacijeljenih rana. Sve ono što je Daniela tištalo čitavog života, sva neodgovorena pitanja, najednom isplivava na površinu, a odgovore, čini se, zna samo Anne…

Napeta obiteljska i ljubavna priča, dirljiva ratna drama – sve je to "Zvuk sunčanog sata". Premda se radnja odvija u jednom danu i jednoj noći, priča nas vodi na putovanje preko triju kontinenata i kroz gotovo cijelo 20. stoljeće. Klupko života Daniela i njegove obitelji rasplest će se u nekoliko nevjerojatnih niti, koje se protežu od čarobne Indije, preko ratom poharane Češke do naposljetku Kanade i Amerike. Mijenjajući mjesto i vrijeme radnje, autorica naglasak stavlja na univerzalnost čovječnosti i na bezvremenske vrijednosti – poput ljubavi, prijateljstva i razumijevanja – koje nadilaze zacrtane državne granice, mržnju i ratove.

Hana Andronikova (1967. – 2011.) bila je poznata češka autorica. Diplomirala je engleski i češki jezik i književnost na Sveučilištu u Pragu. Nakon niza godina rada u korporativnom financijskom sektoru, posvetila se pisanju i postala spisateljica. Već s prvim romanom osvojila je publiku i kritiku i odmah dobila priznanja. Bio je to roman "Zvuk sunčanog sata" za koji je ovjenčana prestižnom nagradom Magnesia Litera 2002. godine. Iste godine izdala je knjigu kratkih priča "Heart on a Hook" za koju je 2007. US State Department sponzorirao da pohađa cijenjenu radionicu Iowa Writers’ Workshop. Osobito je zapažena zbog vještog korištenja vremena kao strukturalnog elementa u svojim narativima i zbog umijeća da dočara intimne i dramatične trenutke koristeći okrnjene rečenice i fragmente. 

Dijagnosticiran joj je rak dojke vrlo brzo nakon što se vratila iz Amerike. Napisala je knjigu "Heaven Has No Floor" (2010.) koja je osobna kronika borbe s bolešću i razumijevanja moguće smrti. Iduće godine, 2011. za to je djelo opet dobila nagradu Magnesia Litera, ali nažalost, uskoro je izgubila bitku s bolešću i umrla krajem te iste godine. Imala je 44 godine. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –