Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Halldóra Thoroddsen

Dvoslojno staklo

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Daria Lazić
  • 06/2020.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789532592863
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jesen je, a iza prozorskoga stakla svog stančića vrijeme u mislima provodi udovica, puna bora i ožiljaka od ispunjena života, većinom provedena s pokojnim suprugom. Svakodnevicu upravljanu rutinom i nostalgijom, povremenom čašom džina u lokalnoj pivnici i sastancima u bračnom klubu ipak će promijeniti jedan neznanac. Nekoliko će jeseni proći, a njihova će priča pokazati da, godinama i mudrosti unatoč, život uvijek umije iznenaditi – i zadati udarac.

Dvoslojno staklo” kratak je, ali intenzivan roman, pomno promišljan i ispripovijedan snažnom metaforikom koja pogađa srž života u trećoj dobi. S pravom nagrađena Nagradom Europske unije za književnost, Halldóra Thoroddsen jedinstveno prikazuje svakodnevicu islandskog grada, dajući glas onima koji je tiho promatraju i u njoj najmanje sudjeluju. A imaju što reći.

Halldóra Thoroddsen (Reykjavik, 1950.) islandska je književnica. Diplomirala je na dvama fakultetima (Iceland College of Education i Iceland Academy of the Arts), a potom je radila kao učiteljica, sudjelovala je u izradi kurikula umjetnosti za osnovnu školu i bila je urednica radijskoga programa. Piše poeziju, kratke priče, mikrofikciju i romane. Prvu zbirku pjesama “Hárfínar athugasemdir” objavila je 1998. godine, a potom, 2002., mikrofikciju ”90 sýni úr minni mínu”. Zbirku pjesama “Gangandi vegfarandi“ objavila je 2005., zbirku kratkih priča ”Aukaverkanir” 2006., a roman “Tvöfalt gler” (Dvoslojno staklo) 2016. Roman “Dvoslojno staklo” priskrbio joj je dvije važne nagrade – islandsku žensku nagradu za književnost Fjöruverðlaunin 2016. i Nagradu Europske unije za književnost 2017.  Živi i radi u Reykjaviku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –