Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alina Bronsky

Pletenica moje bake

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Bojana Bajić
  • 06/2020.
  • 205 str., meki uvez
  • ISBN 9789533554235
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon Rose iz romana "Najljuća jela tatarske kuhinje" i Dunje iz "Posljednje ljubavi babe Dunje", Alina Bronsky u novom romanu predstavlja Margaritu Ivanovnu, još jednu junakinju veću od života.

Maks živi s bakom Margaritom i djedom Čingizom u domu za izbjeglice u malom njemačkom gradu, kamo su došli iz Rusije u potrazi za boljim životom. No zastrašujuće nametljiva, tvrdoglava, egocentrična i netaktična Maksova baka uopće nije zadovoljna time kako su stvari organizirane u Njemačkoj: ona nalazi da su njemački liječnici i učitelji nesposobni, hrana nezdrava, a Nijemci narod kojem ne treba vjerovati. U očima svoje bake Maks je nesposoban za normalan život i u fizičkom i u mentalnom smislu – baka time opravdava pretjeranu brigu o njemu koja mu više šteti nego koristi, tim prije što je Maks zapravo izrazito bistar i pametan dječak, sposoban nositi se s ludostima odraslih – između ostalog i s posljedicama ljubavnog trokuta, kad Maksov djed izgubi glavu za Ninom, susjedom iz doma za izbjeglice.

"Pletenica moje bake" roman je o ženi koja pokušava postati ravnopravni član društva koje joj izmiče, o muškarcu koji može kontrolirati sve osim vlastitih emocija i o dječaku koji se pokušava snaći suočen s ludostima odraslih, kao jedini razumni sudionik obiteljske tragikomedije. Alina Bronsky bez ustručavanja dovodi u pitanje ljubav kao glavni preduvjet partnerske i obiteljske sreće, shvaćajući da u usko povezanoj i kompleksnoj mreži srodstva na sreću i zadovoljstvo utječu i mnogi drugi faktori.

„Prožet crnim humorom, na trenutke ciničan, roman Pletenica moje bake izrazito je čitak, bogat dijalozima i jako zabavan.“ - The Huffington Post 

Alina Bronsky rođena je u Jekaterinburgu, industrijskom gradu u podnožju Urala. U Njemačku se preselila s trinaest godina. Njezin prvi roman, “Scherbenpark” (Europa, 2010), nominiran je za jednu od najprestižnijih europskih nagrada - Nagradu Ingeborg Bachmann. Drugi roman, “Najljuća jela tatarske kuhinje” (2011), nominiran je za nagradu Deutscher Buchpreis te 2011. za nagradu Literaturpreis des Kulturkreises der deutschen Wirtschaft te preveden na dvadesetak jezika. Bronsky je autorica hvaljenog serijala "Spiegel", te romana "Nenn mich einfach Superheld" (2014) i "Baba Dunjas letzte Liebe" (2015). Romani su joj prevedeni i objavljeni u 15 zemalja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –