Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antej Jelenić

Stalak za svijet

  • Nakladnik: Sandorf
  • 06/2020.
  • 164 str., meki uvez
  • ISBN 9789533512075
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

OCEAN

Može li se naučiti nešto iz otmjenosti oceana?
On leži ispod svih visoravni
Gdje su se davno uspele ribe
I čeka dubok poput čovjeka bez stranke

Nikada nikoga nije spriječio
Na njegovom putu prema suncu
Jer je znao da će ga jednoga dana
Opet milovati golog

Sunce je iluzija
Koju je čovjek krivo protumačio

Ne treba se gurati na uskom stepeništu

Svatko će doći
Na svoj red da skoči

Pred nama je – barem za ove prostore – posve neobično vizualno dojmljiva i elementarno snažna pjesnička knjiga, upravo koliko je cijelim svojim umjetničkim habitusom nesvakidašnja pojava i njezin autor. Baš kao da Anteju Jeleniću, spitskom konceptualnom pjesniku i umjetniku, ovo ukoričenje nije otvorenje i prvijenac, jer, nesumnjivo, Jelenić je već osvojio vlastiti pjesnički glas. I slobodno ga pušta, s rizikom da ga se neće čuti kako treba.

Slobodna od garancije razumijevanja, ovo je poezija svake hrabrosti, dužna reći krik i bijes životu i smrti. Suputniku, čovjeku ovdje i sada. U vihoru lucidnih kolaža, rastakanja i sastavljanja svijeta, ova je poezija riješena na brojna nepristajanja. Nakapana bijesom na, recimo, neravnopravan sukob etike i estetike, na tapkanje u mjestu kristaliziranih, zamrznutih rješenja. Na institucijama uređeno življenje tihog očaja. Na, heideggerovski rečeno, bačenost u svijet i mirnog ostajanja u tom položaju.

Iz pogovora Dorte Jagić

Antej Jelenić (1983.) u Splitu završava opću gimnaziju i fakultet elektrotehnike. Poeziju i kratke priče objavljivao je u različitim časopisima poput Zareza, Vijenca, Knjigomata, Split Mind-a, Re te zbornicima Reč u prostoru i Bez vrata, bez kucanja. S ocem Božidarom i art prijateljem Milanom Brkićem, posljednjih 12 godina organizira dugogodišnju manifestaciju suvremene umjetnosti – Adria Art Annale. U suradnji umjetničke udruge AAA, studenata i Mreže anarhosindikalista pokreće projekt Mreža solidarnosti kojim je u bankrotiranim tvornicama na širem splitskom području ostvaren spoj umjetničkog i političkog djelovanja. S tim projektom/eksperimentom 2013. sudjeluje na bijenalu mladih u Anconi, Atenskom bijenalu, Zagrebačkom salonu te konferenciji Zajednička dobra i krizni kapitalizam u Zadru. Dokumentarni film "Mreža solidarnosti" 2014. osvaja prvu nagradu na Vukovar film festivalu. Do sada imao jednu samostalnu i nekoliko skupnih izložbi. Piše polemičke/kritičke eseje. Svira shakuhachi. Prvu knjigu poezije "Stalak za svijet" objavio je u zagrebačkoj izdavačkoj kući Sandorf 2020. godine. Navedena knjiga poezije zanimljiva je po tome što sadrži i autorske likovne radove. U 2023. izlaze njegove dvije nove knjige "Ultrazvuk" (knjiga poezije, HDP) te "Kentaur u kvartu" (kratke priče, Sandorf) koje, kao i prvu, ilustrira vlastitim vizualnim rješenjima. Svira japansku frulu shakuhachi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –