Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antej Jelenić

Kentaur u kvartu

  • Nakladnik: Sandorf
  • 11/2023.
  • 146 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533515007
  • Cijena: 17.92 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Zaminija sam pištolj za dva grama bilog, haha. Ajmo se počastit.“, rekao je. Činilo se da mu je pao kamen sa srca. Ipak je šmrkao, pušio i pio sȃm, a mi smo ga polako odvlačili u svijet umjetnosti. Irma mu je pročitala par Nerudinih pjesama. Govorili smo mu o konceptualnoj umjetnosti. Pokazali mu naopaku zahodsku školjku/sfingu koju imam na balkonu. Ubacio sam mirisni štapić u nju, a ispod postavio zvučnik pa pustio pjesmu Smeće koju sam jednom prilikom snimio, tako da su iz cijevi usmjerene ka nebu izlazili dim i tekst. Duchamp bi bio ponosan.

(…)

„Smeće je posljednji oblik ljudskog izražavanja. Ono nas neumorno podsjeća na zanemarene jezike, hijerarhiju kukavičluka, prioritete oka, na sve odbačeno koje svojim volumenom višestruko nadmašuje ono što smatramo korisnim. Supersmeće je biće simbioze i poezije, nove mitologije koja se odvija na rastućem deponiju ljudi, ideja i instinkta. Nas koji ne pripadamo niti jednoj klasi i ne upadamo u niti jednu reciklažnu opciju sve je više..."

Horrorskop za  Kentaura u kvartu

POSAO: Knjiga priča Anteja Jelenića (poeta se probudio jednog ranog jutra kao prozaik i ostao budan dok čarolija traje do praskozorja) hoće biti pokretno središte svijeta. Nađite nepomične sjene uokolo kojih se gibaju kvantteji. Deran uživa Mediteran. 

LJUBAV: Kentaur u kvartu iznuđuje i revoluciju u gaćama, ali da se pri tom ne osvoje nudističke plaže. Hoće iskoristiti sučitateljstvo ukoliko ono to uistinu zaželi. Pupčanu vrpcu oko vrata  labavititi i dekorirati je u vrpcu za zamatanje dara ili lijana-ljuljačku.

ZDRAVLJE: U ime Boca crnog vina, kozjeg Sira i pod pekOMmmm Kruha, a da nije kAmen. Ne ispirite krmelje pjesništva do praskozorja idućeg sna.

Igor Rajki, književnik, dramuletatelj, slikovničar i psihonautičar

Antej Jelenić (1983.) u Splitu završava opću gimnaziju i fakultet elektrotehnike. Poeziju i kratke priče objavljivao je u različitim časopisima poput Zareza, Vijenca, Knjigomata, Split Mind-a, Re te zbornicima Reč u prostoru i Bez vrata, bez kucanja. S ocem Božidarom i art prijateljem Milanom Brkićem, posljednjih 12 godina organizira dugogodišnju manifestaciju suvremene umjetnosti – Adria Art Annale. U suradnji umjetničke udruge AAA, studenata i Mreže anarhosindikalista pokreće projekt Mreža solidarnosti kojim je u bankrotiranim tvornicama na širem splitskom području ostvaren spoj umjetničkog i političkog djelovanja. S tim projektom/eksperimentom 2013. sudjeluje na bijenalu mladih u Anconi, Atenskom bijenalu, Zagrebačkom salonu te konferenciji Zajednička dobra i krizni kapitalizam u Zadru. Dokumentarni film "Mreža solidarnosti" 2014. osvaja prvu nagradu na Vukovar film festivalu. Do sada imao jednu samostalnu i nekoliko skupnih izložbi. Piše polemičke/kritičke eseje. Svira shakuhachi. Prvu knjigu poezije "Stalak za svijet" objavio je u zagrebačkoj izdavačkoj kući Sandorf 2020. godine. Navedena knjiga poezije zanimljiva je po tome što sadrži i autorske likovne radove. U 2023. izlaze njegove dvije nove knjige "Ultrazvuk" (knjiga poezije, HDP) te "Kentaur u kvartu" (kratke priče, Sandorf) koje, kao i prvu, ilustrira vlastitim vizualnim rješenjima. Svira japansku frulu shakuhachi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –