Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sven Adam Ewin

Poslije tebe samo noć

  • Nakladnik: Sandorf
  • 06/2020.
  • 76 str., meki uvez
  • ISBN 9789533512044
  • Cijena: 75.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Rođen sam. Odcvjetao. Odrastao. Nadrastao. Prorastao.
I, kao ponekad voćka ujesen, ponovo cvjetam. Pred zimu.
Živim u svojim pjesmama. Isključivo od ljubavi čitatelja.
dovoljno?
Dovoljno.
- Sven Adam Ewin


...Već samim površnim uvidom u ovu knjigu, privlači nas naslov: Poslije tebe samo noć. Romantična dosjetka, sjetna konstatacija, praznina jezika nakon punine života... Čitanjem pjesme po pjesmu, uočavamo kako je riječ o intimističkoj ljubavnoj tematici sagledanoj iz aspekta igre s ispovjednim i refleksivnim poetskim diskurzom. Svaka je pjesma obilježena komunikacijom između lirskog ja i lirskog ti, koji je katkad i objekt. Igrivost ovih dionica počiva na nesputanom humoru i tipičnom postmodernističkom mapiranju poetskog polja raznorodnim diskursima. Humor – poeta ludens. Visoka poetska i intelektualna svijest – poeta doctus. Varijacija dugih i pravilnih formi Shakespeareova soneta. Hrabrost i znanje. Duge forme razlažu temu kao manirističko platno koje se spušta duž velikog zida, a ove pravilne prolaze proces sadržajne preobrazbe u sveobuhvatnoj ironizaciji i metapoetičkom ključu. Metafore su smjele, jake, značenjski potentne, pune raznorodnog gradiva i perom oslikanih mogućnosti. (...)

Maštovito, svježe, donekle poznato i nepoznato. Humorom najsličniji Slamnigu. Forma i sadržaj slamnigovske provenijencije. Tko kaže da je postmoderna paradigma iscrpljena?

Iz predgovora Tina Lemca

Pseudonim autora rođena oko 1940. u nekome od istočnoslavonsko-posavskih sela. Pjesme koje objavljuje od 2011. pokazuju da je riječ o eruditu koji izvrsno poznaje hrvatsku i europsku književnost, ali isto tako i različita prirodoznanstvena područja (fiziku, geologiju, astronomiju, matematiku).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –