Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jokha al-Harthi

Nebeska tijela

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 07/2020.
  • 296 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532592894
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Slomljenog srca zbog neostvarene ljubavi, Mayya se udaje za prvog prosca. Asma se udaje za samodopadnog slikara nadajući se vlastitom daljnjem obrazovanju, a Khawla redom odbija prosce, vjerujući da će se obećanje dano u djetinjstvu ispuniti. Riječ je o trima sestrama iz omanskog sela al-Awafija čiji se glasovi smjenjuju s glasom Abdallaha, muža jedne od njih. Njihove priče ne raspliću samo osobne prošlosti, ljubavi i dvojbe, već i povijest i kulturu zemlje koja je pretrpjela goleme promjene i u kojoj je sudar svjetova neminovan…

Lirskim i eliptičnim stilom Jokha al-Harthi u romanu "Nebeska tijela" savršeno dočarava obiteljske intime i gradi iskričavu atmosferu krcatih arapskih kuća. U njima obitavaju pojedinci kojima uspostava ravnoteže između krute tradicije i labilnih sloboda u društvu opterećenom tektonskim promjenama nije jednostavan zadatak. Borba srca i razuma, želja i mogućnosti u središtu je ovog omanskog romana koji je zasluženo osvojio nagradu Man Booker International 2019. "Nebeska tijela" smjelo prelaze granice i otvaraju dugo i čvrsto zabrtvljen prozor u jedan drukčiji svijet, koji je užitak otkrivati. 


Ova maštovita višegeneracijska priča koja se proteže od kraja 19. st. do ranih godina novog milenija, prvi je roman ijedne omanske autorice ikad preveden na engleski. Osim toga, to je prvi arapski roman nagrađen prestižnom nagradom Man Booker International.
The New York Times Book Review

Knjiga je prepuna jakih ženskih likova. Međutim, al-Harthi izbjegava klišeje i stereotipe. Žene ne odbacuju patrijarhat na predvidiv način, nego autorica otkriva nijanse obiteljskoga života, svakodnevne sitnice koje čitatelji diljem svijeta prepoznaju i razumiju.
Joan Gaylord, The Christian Science Monitor

Sjajan, ali povrh svega, važan roman. Riječ je o sočnoj obiteljskoj drami i isprepletenim životima mnogih obitelji u zemlji koja je pretrpjela radikalne promjene kroz prošlo stoljeće.
Thrillist

Bogato, višeslojno, ambiciozno djelo koje prikazuje ljudske nedaće i kontradikcije te pruža odličan uvid u omansku povijest i društvo.
Kirkus Review

Stapaju se ritmovi svakodnevnice s magijom i legendama.
Muhhamad Barrada

Jokha al-Harthi (1978., Oman) omanska je spisateljica i sveučilišna profesorica. Piše kratke priče, romane i knjige za djecu, kao i stručne i znanstvene radove. Tečna govornica engleskog jezika, doktorirala je klasičnu arapsku poeziju u Edinburghu i predaje na Sveučilištu Sultan Qaboos u Masqatu. Objavila je romane "Narinjah" (2016.), "Nebeska tijela" (2010.) i "Manamat" (2004.)

Za roman "Nebeska tijela" (2019.) dodijeljena joj je prestižna nagrada Man Booker International, a bila je i u užem izboru za nagradu Sahikh Zayed za mlade autore te je dobila Nagradu za najbolji omanski roman 2010. Roman "Narinjah", objavljen 2016., osvojio je nagradu za kulturu, umjetnost i književnost Sultan Qaboos.

Njezine kratke priče objavljene su na engleskom, njemačkom, talijanskom, korejskom i srpskom, a prava za roman Nebeska tijela prodana su u preko dvadeset zemalja. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –