Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Brešan

Avangarda u sjeni Crvenog Peristila

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • 06/2020.
  • 72 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533321097
  • Cijena: 140.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Pripremajući knjigu "Avangarda u sjeni Crvenog Peristila" Igor Brešan posegnuo je za svojim novinskim člancima, uvodnim tekstovima kataloga i drugih publikacija i sve to skupio pod zajednički nazivnik o splitskoj likovnoj avangardi sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Budući da je ta avangarda ostala, kako je svoj tekst i naslovio, "... u sjeni Crvenog Peristila" – i samog nedovoljno valoriziranog i tematiziranog – ovim tekstom Brešan vraća dug četrdesetero što afirmiranih i poznatih, što manje poznatih slikara i slikarica.

Pišući o njima, njihovim djelima, nastupima i pikanterijama, Brešan čitateljevo zanimanje vraća važnim godinama splitske likovne scene. Budući da je i sam bio sudionik i svjedok vremena, štoviše bio je i promicatelj i popularizator te avangarde, ovi tekstovi pisani na način krokija, osobnih prisjećanja i pabirčenja po vlastitim uradcima, postaju vrijedno svjedočanstvo o hrvatskome slikarstvu sasvim specifičnoga splitskoga kruga. Za razliku od etabliranih pa i afirmiranih sredina, poput one zagrebačke ili dubrovačke, splitska likovna scena ostala je nekako "u sjeni".

(iz predgovora Antona Šuljića)

Igor Brešan rođen je 28. 2. 1951. godine u Puli. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu 1979. godine. Cijeli radni vijek proveo je u splitskoj Slobodnoj Dalmaciji radeći kao novinar i urednik, prvenstveno kulture. Uža specijalnost bile su mu likovne i glazbene kritike. Jedan je od najproduktivnijih hrvatskih karikaturista, u tiskovinama je od 1967. do današnjih dana objavio 35.000 karikatura. Dobitnik je prestižnog priznanja plakete World press cartoon (2011.).

O Brešanovim likovnim pregnućima kritičar prof. dr. Ive Šimat Banov napisao je monografiju (2016.). Godine 1990. osnovao je sa suprugom Žarkom Brešan, muzejskom djelatnicom, Galeriju Brešan u okviru koje je organizirao, predgovorom i prigodnim slovom popratio 650 izložbi. Autor je desetak midi-monografija o splitskim slikarima, karikaturistima i likovnoj povijesti Dalmacije. Jedan od intrigantnijih naslova "Trinaest pegulanih" bio je posvećen prešućivanim i zaboravljenim umjetnicima u Splitu.

Brešanovo ime vezuje se i za brojne skladbe na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, na kojemu se već četrdesetak godina pojavljuje kao skladatelj, ali i pjevač u najtrofejnijoj klapi Trogir, te kao kantautor na zagrebačkom Chansonfestu, Splitskom festivalu, kastavskom ČAnsonfestu, Kajkavskim popevkama, Šibenskoj šansoni … Objavio je 13 CD-a s vlastitim skladbama. Organizator je festivala Dani smiha i Šala, la chanson, priredbi koje njeguju humoristički otklon, neovisno o tome radi li se o crtežu, glazbi, tekstu, karikaturi, aforizmu ili stihovima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –