Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Fredrik Sjöberg

Klopka za muhe

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Sara Profeta
  • 09/2020.
  • 216 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532592993
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Klopka za muhe" neobična je, otkačena, duhovita, ali izuzetno pametna knjiga, od one vrste koju je teško žanrovski odrediti. Recimo da je to intimna, memoarska proza koja meandrira u esejistiku. Sjöbergova posebnost i šarm kojim piše o sitnicama što život znače neodoljivi su. Što muhe pršilice znače u njegovu životu, kakve sve ljepote otkriva dok luta udaljenim otokom Runmaröm te kakva se sakupljačka ovisnost skrivala u srcu njegova prethodnika, osebujnog švedskog entomologa Renéa Malaisea, na ekspedicijama po Kamčatki i Burmi – sve to, a i mnogo više, otkrit ćete lutajući stranicama ovog bestselera.

Način na koji Sjöberg piše o muhama, klopkama, ljudima i livadama pokazuje da se dobra proza ne skriva samo u velikim temama. "Klopka za muhe" vodi vas na putovanje u središte čovjekove strasti prema kolekcionarstvu i otkrićima na kojem ćete se, usput, i grohotom smijati.

 

Iz kritike:

U njemu [Renéu Malaiseu] Sjöberg je pronašao sugovornika s kojim može raspravljati o onome što ga zanima; krajoliku i strasti, mukama putovanja, psihopatologiji sakupljanja. Iz toga je nastao visoko stiliziran i elegantan tekst u kojem završetak ostaje prelijepo otvoren. – Aftonbladet

Sjöberg ne pripovijeda junačke priče, nego na čudesan i suosjećajan način pripovijeda priče o neuspjehu. I o čaroliji slučaja. [...] Sjöbergov je ton poletan, nepretenciozan, katkada poetičan, duhovit. – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Svaki je čovjek planet, kako se to lijepo kaže. Sretan je tko na vlastitome planetu uspijeva otkrivati kukce. Ili barem knjige poput ove. – Süddeutsche Zeitung

Fredrik Sjöberg (1958., Västervik) švedski je pisac, prevoditelj i novinar. Piše i književne kritike te obrađuje teme iz kulture za dnevne novine Svenska Dagbladet. Studirao je biologiju i geologiju. Autor je više romana, a svjetski glas stekao je nesvakidašnjim djelom "Klopka za muhe" (2004.). Nakon nje objavio je, između ostalog, još dvije knjige, "Flyktkonsten" (2006.) i "Russinkungen" (2009.) koje zajedno s "Klopkom za muhe" tvore tematski povezanu cjelinu. Za svoj je rad osvojio brojne stipendije i nagrade. Bio je nominiran za nagradu August, dobitnik je nagrade Švedskog književnog udruženja Samfundet De Nio, a počasni doktorat Sveučilišta u Lundu i medalju "za posebne literarne zasluge" dodijelio mu je švedski kralj. Knjige su mu prevedene na brojne jezike. Živi na otoku Runmarö u štokholmskom arhipelagu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –