Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bruno Vieira Amaral

Bivše stvari

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Una Krizmanić Ožegović
  • 11/2020.
  • 280 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593082
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Rastavši se od supruge i ne odveć perspektivne karijere, mladi se pripovjedač Bruno vraća u rodni portugalski kvart, k majci, ne bi li pronašao put kojim će krenuti dalje u životu. Potraga se čini osuđenom na propast jer susreti s ljudima iz djetinjstva, uglavnom teških sudbina, uzrokuju kod njega apatiju, sve dok se na vratima stana ne pojavi tajanstveni Virgílio, kvartovski fotograf. Razgovarajući s Virgílijem Bruno će otkriti sve o ljudima iz susjedstva, tko su bili, tko jesu i što predstavljaju, slažući pritom mozaik jednoga kvarta, ali i prijeko potrebnu perspektivu.

Bivše stvari” snažan su splet abecednim redom posloženih crtica o svemu onome što čini jednu zajednicu, a okupljaju sve likove i događaje, i humoristične i tragične, koji tvore njezinu povijest. Bruno Vieira Amaral za ovaj je roman nagrađen prestižnom nagradom „José Saramago”, a u svojoj izvrsnoj prozi prikazuje nevidljivu i važnu stranu Portugala – ljude koji uspinjući se i, češće, padajući, žive na marginama.

Iz kritike:

Jednostavno je teška, sirova, iskrena i snažna ta egzistencija koju, zbog konvencija, oni koji žive u blagostanju nazivaju marginalnom. - J. Rentes de Carvalho, Tempo Contado

Bruno Vieira Amaral buntovan je, svojeglav i neumoran nekonformist, a to su karakteristike koje mu služe kao oruđe kada si, unatoč tome što odlično poznaje književni kanon, ne dopušta biti upetljan u čvorove dosadašnje književne tradicije. - Helena Vasconcelos, Publico

Uravnoteženost ovog izuzetnog romana, prvog iz pera Vieire Amarala, proizlazi iz zrelog pisanja koje ne dopušta bilo kakve pogodnosti, i ne bježi od prozaičnosti više ili manje marginaliziranih života. - António Mega Ferreira

Bruno Vieira Amaral (Barreiro, 1978.) nagrađivani je portugalski pisac. Diplomirao je modernu i suvremenu povijest na Sveučilištu u Lisabonu. Osim pisanjem, bavi se književnom kritikom, prevođenjem, urednik je časopisa LER i jedan od autora ”Vodiča za 50 portugalskih izmišljenih likova”. Svojim romanom ”Bivše stvari” osvojio je četiri važna priznanja za portugalsku književnost: nagradu za knjigu godine 2013., nagradu Fernando Namora 2013, nagradu PEN 2013. i nagradu Jose Saramago 2015. godine. Njegova su djela i ”Aleluia!” (2015.) i roman ”Hoje estarás comigo no Paraíso” (2017.), za koji je primio nagrade Tabula Rasa i Oceanos Prize for Literature in Portuguese Language. U sklopu projekta Literary Europe Live smješten je među deset najzanimljivijih pisaca i spisateljica aktivnih danas u Europi. Živi i radi u Portugalu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –